Novi protest “Podrži RTV” u ponedeljak

Novinari inicijative Podrži RTV najavili su danas da će biti održan novi protest u ponedeljak 27. juna.

22. Jun 2016

Reading Time: 2 minutes

podrzi_rtv_protestNovinari inicijative Podrži RTV najavili su danas da će biti održan novi protest u ponedeljak 27. juna u 19 časova u Ulici Maksima Gorkog, nakon čega će se održati protestna šetnja do Trga slobode, odnosno do Gradske kuće.

U saopštenju inicijative se navodi da mesec dana od prvog okupljanja i dalje nema odgovora na zahteve novinara, a da je u međuvremenu počelo i skidanje emisija sa programa Radio-televizije Vojvodine, pod izgovorom da kreće letnja šema.

“To je još jedan od povoda da izađemo na ulicu i ukažemo na to da se urušavanje javnog servisa nastavlja”, piše u najavi.

U inicijativi “Podrži RTV” su istakli da će se na novom protestu tražiti i odgovornost za to što je kontramiting “Stop anarhiji” organizovan u kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a zahtevaće se i odgovor na pitanje da li su građani to “spontano okupljanje” platili iz budžeta.

“Pozivamo građane da na ovaj protest ponesu letnje rekvizite poput peškira, suncobrana, naočara, lopti, a rado ćemo napraviti mesta i za ležaljke. Tako ćemo, simbolično, program RTV-a ispratiti na letnji odmor”, navela je inicijativa.

Podrzi RTV Milica KravicNovinari su podsetili da više od mesec dana nisu dobili obrazloženje za smene urednika i voditelja koje su se dogodile preko noći, a Upravni odbor i novo v.d. rukovodstvo i dalje ignorišu zahteve koje su im upućeni. Osim toga, dodaje se, novo uredništvo nastavlja s uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao, a s druge strane, novom uređivačkom politikom narušava ugled javnog serisa i teško stečeno poverenje građana.

“Podrži RTV”, između ostalog, zahteva neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje su doneli, izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO, transparentan izbor novog rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili “poručivani”.

“Pozivamo sve građane i građanke koji žele da stanu u odbranu programa javnog servisa Vojvodine koji je vlasništvo svih nas”, poručili su novinari RTV.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email