Nedim Sejdinović: Slučaj RTV ide u Strazbur

Grupa novinara i urednika Radio-televizije Vojvodine, uz pomoć advokatske kancelarije Beljanski, uputiće tužbu direktno Evropskom sudu za ljudska prava.

27. Jun 2016

Reading Time: 3 minutes

nedim_medija_centarGrupa novinara i urednika Radio-televizije Vojvodine, uz pomoć advokatske kancelarije Beljanski, uputiće tužbu direktno Evropskom sudu za ljudska prava, pozivajući se na presedan i slučaj Manole protiv Moldavije.

U tom slučaju se Evropski sud za ljudska prava proglasio nadležnim, bez obzira na to što nisu iscrpljene domaće sudske instance”, potvrdio je za Danas predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović. On je naveo da će za taj slučaj od izuzetne važnosti biti i “slučaj Arežina”, jer je, kako navodi, evidentno da je cilj smene Arežine preuzimanje kontrole nad uređivačkom politikom i instrumentalizacija javnog servisa od strane Srpske napredne stranke.

– Očigledno je da kada su smenjivali Arežinu nisu razmišljali o tome da čitav taj postupak može da izazove buru nezadovoljstva javnosti i zaposlenih u RTV-u, ali i domaćih i međunarodnih organizacija. Uopšte nisu vodili računa ni o zakonitosti postupka. U slučaju Arežine smo znali da je bilo niz nezakonitosti i nepravilnosti i koliko znam gospodin Arežina će zaštititi svoja prava pred sudom. Taj proces će nama biti veoma značajan zbog drugih procesa koji će nastati u slučaju RTV-a. Očigledno je UO dobio zadatak da sprovede te smene, samo nisu razmišljali da to može da prouzrokuje takvu lavinu reakcija – kazao je Sejdinović.

Letnja programska šema RTV-a odnela je mnoge političke emisije analitičkog karaktera. Sudbina najkvalitetnijih emisija pokrajinskog javnog servisa i dalje je neizvesna i ne zna se kako će od jeseni izgledati program ove televizije. Naš sagovornik misli da će leto biti vreme za nove smene, ali i otpuštanja.

– Ono što mi dalje sa velikom pažnjom pratimo jeste ono šta će se tokom leta dešavati na RTV-u, jer mislimo da novo rukovodstvo tokom leta, kada ljudi odu na odmor i kada se pažnja javnosti spusti na neki niži nivo, planira nove smene, a možda i otpuštanja. Koliko sam uspeo da razumem v. d. programske direktorke, čini mi se da će tokom leta biti skinute i preostale političke emisije, i da se čeka formiranje vlada na svim nivoima – rekao je Sejdinović.

Predsednik NDNV-a ističe da postoji mogućnost da se RTV svede na potpuno marginalan medij koji se neće baviti ozbiljnim pitanjima, a ne isključuje ni mogućnost njegovog gašenja.

– Ono što je moguće je da je cilj svega toga, ako im ne uspe da RTV pretvore u novi Pink, da se RTV-u izvade svi zubi i da se uopšte ne bavi ozbiljnim političkim temama na pravi način, da se vrati u stanje u kojem je bila u prošlosti kao jedna potpuno beznačajna provincijalna televizija, bez uticaja. Ako se ide tim putem, plašim se da je to put koji može da dovede do gašenja RTV-a u nekom narednom periodu ili do toga da RTV postane neka vrsta dopisništva RTS-a. Pogotovo ako imamo u vidu da je prilikom izrade medijske studije to i bio jedan od predloga – podvukao je Sejdinović.

Na pitanje kako bi to uticalo na evrointegracije i kakva bi bila reakcija evropskih organizacija, on kaže da je pitanje evrointegracija u Srbiji neizvesno i da ga ne bi začudilo da se sa tog puta skrene.

– Za to postoje mnoge varijante. To može da se izvede u skladu sa akcionim planom u smislu da se zadrži program na jezicima nacionalnih manjina, da to bude samo drugačija organizaciona struktura. Ovo pretpostavljam, ali je ključno pitanje da li će Srbija da nastavi putem evrointegracija. Mi još nemamo odgovor na ta pitanja, a mnoge stvari koje se dešavaju u javnosti, ne samo što se tiče medijskih sloboda, nego i drugih stvari, ne govore tome u prilog. Ne isključujem mogućnost da se premijer jedno jutro probudi i odluči da Srbija odustaje od evropskog puta i da već ima spremnu infrastrukturu za to – zaključio je Sejdinović.

Nastavljaju se protesti

Novi protest u organizaciji pokreta Podrži RTV, četvrti po redu, biće održan danas u 19 časova ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine u Ulici Maksima Gorkog. Okupljeni će još jednom od novog rukovodstva zatražiti da podnesu ostavke.

(Danas)

Print Friendly, PDF & Email