Evropska komisija sa zabrinutošću prati promene na RTV

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je danas da EK blisko i sa velikom zabrinutošću prati promene koje su se desile na Radio-televiziji Vojvodine.

17. Jun 2016

Reading Time: 2 minutes

maja_kocijancic_evropska_komisijaPortparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić izjavila je danas da EK blisko i sa velikom zabrinutošću prati promene koje su se desile na Radio-televiziji Vojvodine. Ona je agenciji Beta kazala da želi da podseti na veliku odgovornost RTV-a kao javnog servisa.

“RTV ima odgovornost da osigura ispunjavanje najviših standarda u očuvanju javnog interesa, da garantuje kvalitet i raznovrsnost svog programskog sadržaja i da osigura nepristrasnost svoje uredjivačke politike, po principu nezavisnosti koja je sadržana u Zakonu iz 2014. godine o javnim medijskim uslugama”, kazala je Maja Kocijančić.

Ona je dodala da RTV ima dodatnu, veliku odgovornost u vršenju i ispunjavanju legitimnih očekivanja nacionalnih manjina u odnosu na emitovanje na jezicima nacionalnih manjina.

“Osim toga, podsećamo na značaj stvaranja povoljnog ambijenta u Srbiji u kojem se sloboda izražavanja može ostvariti bez ometanja jačanja nezavisnosti Regulatornog organa za elektronske medije (REM), u cilju bolje podrške uredjivačkoj nezavisnosti i obezbeđivanju odgovarajućeg finansiranja javnog emitovanja i nezavisnosti”, navela je portparolka EK.

Novi Upravni odbor RTV-a smenio je pre mesec dana programskog direktora Slobodana Arežinu, nakon čega su ostavke na funkcije dali generalni direktor Srđan Mihajlović i urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Nedugo nakon toga, novo v.d. rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa smenilo je i 14 urednika i voditelja informativne redakcije te medijske kuće, nakon čega su se novinari pobunili i javnosti uputili protestna pisma, a poslednje je potpisalo više od 100 zaposlenih na RTV-u.

Novinari su se udružili u Pokret Podrži RTV, koji je organizovao tri velika građanska protesta ispred zgrada javnog servisa, na kojima su zatražene ostavke članova UO, organizovane javne debate o pokrajinskom javnom servisu i zahtevano je vraćanje kolega na njihove nekadašnje radne zadatke. Organizovali su i blokade ulica i protestne šetnje, kojima se pridružilo više hiljada građana.

Za danas je u Novom Sadu najavljen kontraprotest, koji organizuje sedam javnosti manje poznatih organizacija, a dve od njih “Patku daj tati” i “Odbrana izborne volje” registrovane su pre četiri dana.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email