Dunja Mijatović: Smene na RTV-u su veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa

Dunja Mijatović je dodala da će nastaviti pomno da prati zbivanja na RTV-u i ocenila da je i primer RTV-a još jedan dokaz da javni medijski servisi ne uživaju uredničku i finansijsku slobodu.

13. Jun 2016

Reading Time: 2 minutes

dunja_mijatovic_oebsPredstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da su smene na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa.

“Veoma su zabrinjavajući događaji na RTV-u. Veoma sam zabrinuta zbog smena koje su se desile preko noći uz čudno objašnjenje. To je veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa u Vojvodini i u Srbiji”, kazala je Dunja Mijatović u video poruci učesnicima međunarodne konferencije “Medijska opservatija Jugoistočne Evrope – jačanje kapaciteta i koalicija za praćenje medijskog integriteta i unapređenje reformi u medijima”.

Dunja Mijatović je dodala da će nastaviti pomno da prati zbivanja na RTV-u i ocenila da je i primer RTV-a još jedan dokaz da javni medijski servisi ne uživaju uredničku i finansijsku slobodu.

Medijska ekspertkinja Dubravka Valić Nedeljković kazala je da su se na RTV-u desile stihijske smene najboljih novinara i urednika i ocenila da te smene imaju jasnu političku pozadinu.

“Pre smena, RTV je u poslednjih nekoliko godina postala primer za mogućnost društvenog razvoja uprkos ograničenim resursima. RTV je bio prostor slobode gde je ljudima dopušteno da se bave novinarstvom bez pritiska, kada su mladi studenti žurnalistike u saradnji sa iskusnim menadžmentom unapredili program. A upravo je njima i njihovim urednicima spočitan neprofesionalizam”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković.

Prema njenim rečima, novost je činjenica da su ovoga puta novinari pokrenuli seriju javnih protesta, a novost je i to da ih je podržalo i više hiljada građana na protestnim šetnjama i javnim tribinama.

“Podržali su RTV jer su razumeli da javni medijski servis odgovara na njihove potrebe. Oni su ga osnovali, oni ga finansiraju i imaju mandat da ga evlauiraju”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković.

Ona je kritikovala Upravni odbor RTV-a zbog smena koje su se desile, kao i Savet Regulatornog tela za elektronske medije, za čiji je sastav rekla da je “najblaže rečeno kontroverzan”.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da je najveći problem medija u Srbiji autocenzura, koja je posledica činjenice da novinari moraju da brinu o sebi i o svojoj bezbednosti.

“Mediji treba da su u službi informisanja građana, a ne u službi zataškavanja. Mi zajedno moramo da stvorimo državu koja služi pojedincu, a da izbijemo iz glave da mi treba da služimo državi”, kazao je Milićević.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac oštro je kritikovao ministra kulture Hrvatske Zlatana Hasanbegovića jer je „razorio“ sistem finansiranja alternativnih medija, koji je postojao i bio vrlo efikasan u prethodnom mandatu.

Pupovac je rekao da će SNV nastaviti da finansira nedeljnik Novosti, iako za to na raspolaganju imaju vrlo minimalna sredstva.

“Nedeljnik Novosti u podnaslovu ima ‘tjednik za racionalnu manjinu’, jer želimo da izađemo iz pozicije manjinskog geta”, kazao je Pupovac i dodao da je taj nedeljnik emancipatorski ne samo za srpsku manjinu, nego za celu Hrvatsku i za javnu sferu u toj zemlji.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email