BIRODI: Apsolutna dominacija Vučića u medijima

Najzastupljeniji u medijima je bio Aleksandar Vučić, pre svega kao premijer, koga je dnevno u proseku bilo 17 minuta u centralnim informativnim emisijama. Lokalne televizije kampanju su pratile po modelu nacionalnih, s malim razlikama.

16. Jun 2016

Reading Time: 2 minutes

rtv-taksaNeprofesionalno, nekritički i onako kako im serviraju političari – tako su mediji izveštavali tokom predizborne kampanje, pokazali su rezultati Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Monitoringom su bile obuhvaćene centralne informativne emisije televizija s nacionalnom frekvencijom i lokalnih televizija u Nišu i Kragujevcu.

Nijedna od televizija koje su bile predmet istraživanja nije poslala novinarsku ekipu na predstavljanje rezultata monitoringa što, tvrde autori istraživanja, zapravo samo potvrđuje rezultate do kojih su došli.

„Nijedna od televizija nije zadovoljila elementarne kriterijume kad je u pitanju nepristrasno, objektivno, razložno i produbljeno izveštavanje o predizbornoj kampanji“, kaže Dražen Pavlica, sociolog, BIRODI.

To izveštavanje bilo je, pokazuje istraživanje, površno, pojednostavljeno i često takvo da se na televizijama mogla videti paralelnu slika stvarnosti u kojoj većina građana ne živi.

Najzastupljeniji u medijima je bio Aleksandar Vučić, pre svega kao premijer, koga je dnevno u proseku bilo 17 minuta u centralnim informativnim emisijama. Lokalne televizije kampanju su pratile po modelu nacionalnih, s malim razlikama.

„Ono što se događalo na nacionalnim televizijama s premijerom Vučićem, sveprisutan je bio i gradonačelnik Niša Zoran Perišić koji je apsolutno uzurpirao maltene sve veme na lokalnim televizijama“, navodi Radule Perović.

birodi_logoZa to što su mediji postali, kako istraživači tvrde, sredstvo propagande, veliku odgovornost, tvrde, snosi Regulatorno telo za elektronske medije koje još nije objavilo svoj izveštaj o nadzoru nad medijima tokom izborne kampanje.

„Sada, u ovoj izbornoj kampanji su sve vreme ćutali. Ja bih te ljude zamolio da svoje plate koje su dobili za ova tri meseca uplate u neki humanitarni fond, jer zaista te plate nisu zaradili“, kaže Zoran Gavrilović, BIRODI.

U BIRODI-ju veruju da REM odugovlači jer su i njihovi rezultati verovatno isti, budući da je, kako kažu, merenje sekundi nečijeg pojavljivanja tehnička stvar. Gde je zapelo i da li je problem tehnički ili druge vrste, iz ove institucije danas nam niko nije odgvorio, uprkos obećanju da će to učiniti.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email