Bela knjiga: Lokalne samouprave krše medijske zakone

Veliki broj lokalnih samouprava u Srbiji kršio je medijske zakone pri raspisivanju konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi informisanja, a mnoge od njih konkurse nisu ni raspisali, rečeno je danas na predstavljanju Bele knjige posvećene toj tematici.

02. Jun 2016

Reading Time: 2 minutes

prezentacija_bele_knjigeVeliki broj lokalnih samouprava u Srbiji kršio je medijske zakone pri raspisivanju konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi informisanja, a mnoge od njih konkurse nisu ni raspisali, rečeno je danas na predstavljanju Bele knjige posvećene toj tematici.

“Od 167 lokalnih samouprava koje su posmatrane, mnoge od njih su pokazale neverovatnu kreativnost u zaobilaženju zakona”, rekao je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Naveo je da je zaključcak da se proces mora unaprediti kroz promenu podzakonskih akata i dodao da Medijska koalicija čvrsto veruje da će morati doći i do izmene medijskih zakona.

“Imamo veoma ozbiljne probleme sa medijskim slobodama i situacija je danas gora nego 2014. godine, kada su zakoni doneti. Ali, izlazak države iz medija i konkursno finansiranje su temelji koji moraju ostati. Ovo što se sada dešava je posledica nepoštovanja zakona i odbijanja države da izađe iz vlasništva u medijima”, kazao je Sejdinović.

Precizirao je da je raspisano ukupno 212 konkursa na svim nivoima, čija je vrednost više od dve milijarde dinara.

Dodao je da su najveći problemi uočeni u najvećim gradovima i izrazio bojazan da će i manje lokalne samouprave krenuti takođe u kršenje zakona po ugledu na velike gradove.

Sejdinović je precizirao da konkurse nije raspisalo 42 lokalne samouprav, od stupanja na snagu novih zakona.

„Kao razlozi se navode nedostatak sredstava, a pojedine lokalne samouprave tvrde da nisu u obavezi da raspisuju konkurse“, rekao je Sejdinović i dodao da je u proseku oko jedan odsto lokalnih budžeta izdvajano za konkursno finansiranje.

Prema njegovim rečima, čak u 70 odsto raspisanih konkursa uočene su nepravilnosti različite vrste.

Kao primer, on je je naveo Novi Pazar, koji je izdvojio oko 170 miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 250 miliona.

„Reklo bi se da vlast u Novom Pazaru izuzetno brine o javnom informisanju, ali je ogroman procenat ovog novca otišao jednom mediju, koji je privatizovan“, kazao je Sejdinović.

Naveo je da je Medijska koalicija u 92 lokalne samouprave imala svoje predstavnike u komisijama, dok su u pojedinim gradovima i opštinama članove komisije predlagala novinarska i medijska udruženja „koja ne daju znake života sem što predlažu članove udruženja“.

Sanja Stanković iz Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji kazala je da lokalne samouprave treba da se ugledaju na način kako konkurse raspisuje i sprovodi Ministarstvo kulture.

Medijska analitičarka Žužana Serenčeš kazala je da rezultati monitoringa pokazuju da je neizostavan civilni nadzor i kontrola javnog novca u sufinansiranju javnog interesa u sferi informisanja.

Predstavnica Lokal presa Snežana Milošević najavila je za 10. jun novinarske proteste u Kragujevcu, zbog činjenice da taj grad nije ni raspisao konkurs i zbog činjenice da se favorizuje jedan medij.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Srbije Miroslav Tadić rekao je da pojedini gradovi i opštine odbijaju bilo kakvu kooperativnost sa Medijskom koalicijom, strukom i civilnog društva.

Belu knjigu konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja u periodu od aprila 2015. do aprila 2016. godine, uz podršku ambasada Australije i Velike Britanije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, NDNV, Lokal pres i ANEM.

Print Friendly, PDF & Email