U ponedeljak novi protest Podrži RTV

Inicijativa "Podrži RTV" najavila je danas da će u ponedaljak biti održan novi protest protiv urušavanja profesionalizma na Radio-televiziji Vojvodine.

27. May 2016

Reading Time: 2 minutes

podrzi_rtvInicijativa “Podrži RTV” najavila je danas da će u ponedaljak 30. maja biti održan novi protest protiv urušavanja profesionalizma na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

U najavi se navodi da, s obzirom na to da Upravni odbor i novo rukovodstvo RTV-a nisu ispunili nijedan zahtev od onih koji su im upućeni na prethodnom mirnom skupu održanom 23. maja, organizuje se nov protest, ali ovog puta ispred zgrade televizije.

“Budući da novinari koji rade u toj kući, nisu dobili priliku da na RTV-u realizuju debatu uživo ‘O javnom servisu na javnom servisu’ u kojoj bi učestvovali relevantni sagovornici, takvu debatu održaćemo ispred zgrade televizije”, ističe se u najavi.

U njoj se dodaje i da će odatke kolona okupljenih krenuti ka upravnoj zgradi RTV-a, u Ignjata Pavlasa 3, gde će se ponovo tražiti ostavke članova Upravnog odbora i ispunjenje ostalih zahteva.

“Pozivamo sve građane i građanke koji žele da stanu u odbranu programa javnog servisa Vojvodine koji je vlasništvo svih nas i u odbranu urednika i voditelja Informativnog programa koji su smenjeni preko noći bez ikakvog obrazloženja”, poručila je inicijativa “Podrži RTV”.

U najavi se dodaje i da će više detalja o govornicima na protestu biti uskoro objavljeno.

Upravni odbor RTV smenio je nedavno programskog direktora RTV Slobodana Arežinu, koji je ocenio da je smena posledica političkih pritisaka. Nedugo nakon toga svoje ostavke na funkcije dali su generalni direktor RTV Srđan Mihajlović i urednica prvog programa RTV Marjana Jović.

Upravni odbor je odredio njihove privremene zamene, ali su oni u jednom danu smenili 14 urednika informativnog programa RTV.

Zaposleni u RTV su se javnosti obraćali u više navrata otvorenim pismom, a poslednje takvo pismo potpisalo je preko 100 novinara i medijskih radnika RTV.

U Novom Sadu je ispred Studija M potom održan i protest, na kojem je nekoliko hiljada građana, ali i novinara, tražilo smene u Upravnom odboru, održavanje javne rasprave o radu RTV, imenovanje članova REM-a i izvinjenje zbog optužbi za “neobjektivno izveštavanje”.

Tokom ove nedelje delegacija OEBS-a u Srbiji posetila je RTV i tražila da, kako je saopšteno iz RTV, smene ne utiču na ugled te medijske kuće.

Print Friendly, PDF & Email