Stanković (OEBS): Stalna borba za uređivačku nezavisnost RTV-a i RTS-a

Predstavnica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Sanja Stanković izjavila je danas da u uslovima kada se javni medijski servisi stalno bore za finansijsku i uređivačku nezavisnost, poput RTV ovih dana, ne može da bude reči o poboljšanju kvaliteta programa.

06. May 2016

Reading Time: 2 minutes

oebsPredstavnica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Sanja Stanković izjavila je danas u Novom Sadu da u uslovima kada se javni medijski servisi stalno bore za finansijsku i uređivačku nezavisnost, poput Radio-televizije Vojvodine (RTV) ovih dana, ne može da bude reči o poboljšanju kvaliteta programa.

“Stalna borba za finansijsku i uređivačku nezavisnost javnih servisa, čemu smo svedoci i ovih dana kada je u pitanju RTV, ne može da doprinese poboljšanju kvaliteta programa”, kazala je Sanja Stanković na debati o manjinskom i višejezičnom informisanju.

Ona je dodala da RTV značajno doprinosi informisanju na manjinskim jezicima i izrazila nadu da će i Radio-televizija Srbije (RTS) u dogledno vreme naći način da ispunjava svoju obavezu prema građanima iz manjinskih zajednica.

Sanja Stanković je podsetila da je pravo na istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana garantovano Ustavom i dodala da zato informisanje na maternjem jeziku pripadnika svih nacionalnih manjina i očuvanje njihovog kulturnog identiteta, predstavlja javni interes u informisanju građana.

“Ta prava su priznata i garantovana kako bi se u punom obimu omogućilo uključivanje pripadnika manjinskih zajednica u sve sfere života. Bilo koja vrsta getoizacije je upravo suprotna cilju zbog koga se prava manjina i štite”, rekla je Sanja Stanković.

Prema njenim rečima, primetno je da se obim informisanja smanjuje, a pravi problem se vidi kada se informisanje na manjinskim jezicima ne vrednuje po količini, već po kvalitetu i raznovrsnosti sadržaja koje se građanima nude i na manjinskim jezicima.

Sanja Stanković je istakla da su veoma važni mediji civilnog sektora, a naročito višejezični, zato što doprinose razvoju duha zajedništva, tolerancije i multikulturalnost i u višenacionalnim sredinama.

“Takvi mediji imaju i veću mogućnost otklona od političkih i finansijskih uticaja, a višejezični koncept im odgovara i zbog mogućnosti finansiranja iz različitih izvora: iz javnih sredstava namenjenih projektnom sufinansiranju, iz donacija, priloga građana, kao i od nacionalnih saveta nacionalnih manjina”, kazala je Sanja Stanković.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email