Smanjen broj manjinskih programa, konfuzija u sprovođenju zakona

Proces privatizacije medija u Srbiji još uvek nije završen i deset medija još uvek čeka na besplatnu podelu akcija zaposlenima, a među njima je sedam višejezičnih medija, rečeno je danas na okruglom stolu o manjinskom i višejezičnom informisanju u NDNV-u.

06. May 2016

Reading Time: 2 minutes

okrugli_sto_manjinski_visejezicni_mediji_2016Proces privatizacije medija u Srbiji još uvek nije završen i deset medija još uvek čeka na besplatnu podelu akcija zaposlenima, a među njima je sedam višejezičnih medija, rečeno je danas na okruglom stolu o manjinskom i višejezičnom informisanju u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Medijska analitičarka Žužana Serenčeš kazala je da je u procesu privatizacije smanjen obim manjinskog informisanja, ali se istovremeno pokazalo da je bilo kupaca koji su zainteresovani i za višejezične medije.

Ona je navela da su od 73 medija koji su bili u procesu privatizacije, njih 43 su višejezični mediji, sa ukupno 79 manjinskih programa i sadržaja, od čega je do sada ugašeno 20 manjinskih programa i sadržaja.

Prema njenim rečima, u procesu privatizacije, medije su kupovali ljudi koji nemaju veze sa medijskom industrijom, ali imaju veze pre svega sa Srpskom naprednom strankom a u pojedinim slučajevima i veze sa pojedinim manjinskim partijama koje su imale i imaće veze sa vladajućom partijom u Srbiji.

“Nismo li, onda, umesto državnih medija, dobili partijske medije? Zanimljivo je uočiti i kako su ti mediji dobijali značajna sredstva na javnim konkursima. Postavlja se pitanje da li je onda neki od tih medija zapravo kupljen javnim novcem”, kazala je Žužana Serenčeš.

Ona je navela da su medijska zajednica, novinari i redakcije bili potpuno pasivni i nezainteresovani u čitavom procesu privatizacije i ocenila da je to ogromna šteta.

Žužana Serenčeš se založila za osnivanje medija civilnog društva.

Članica Komiteta za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara u Savetu Evrope Gordana Predić ocenila je da je konfuzija još veća nego što je bila, jer greške iz prošlosti nisu ispravljene.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović ocenio je da u Srbiji vlada ozbiljna konfuzija u sprovođenju medijskih zakona.

manjinski_visejezicni_mediji_publikacija

 

U okviru debate prezentovana je i publikacija o manjinskom i višejezičnom informisanju, koju je izradio NDNV, uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Stručnu pomoć u izradi tog istraživanja pružilo je Medijsko odeljenje Misije OEBS-a u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email