Skrozza: Drastičan rast kršenja Kodeksa novinara

U aprilu prošle godine zabeležen je 231 tekst u kojima je kodeks prekršen, dok ih je u aprilu ove godine bilo 615.

27. May 2016

Reading Time: 2 minutes

tamara_skrozzaČlanica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza rekla je danas da su štampani mediji u aprilu ove godine skoro tri puta više prekršili Kodeks novinara Srbije, u odnosu na isti mesec prošle godine.

Skrozza je na javnoj sednici komisije održanoj u Novom Pazaru rekla da je u aprilu prošle godine zabeležen 231 tekst u kojima je kodeks prekršen, dok ih je u aprilu ove godine bilo 615.

“Beležimo drastičan rast kršenja Kodeksa novinara. Ideja ovog monitoringa nije da upiremo prstom u neki od medija, već da vidimo tendencije gde mediji najčešće krše kodeks”, rekla je Skrozza.

Ona, zajedno sa članom komisije Petrom Jeremićem, od aprila prošle godine prati pisanje osam nacionalnih dnevnih listova.

Skrozza je dodala da je jedan od najvećih primera kršenja kodeksa u aprilu izveštavanje većine štampanih medija o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

“Samo u aprilu je zabeleženo 132 tekstova u kojima je prekršen kodeks, a koji se odnose na izveštavanje medija o njenom ubistvu. To su tekstovi u kojima je prekršeno više tačaka kodeksa, od kojih je jedna da su nagađanja i pretpostavke predstavljene kao činjenice, a kršena je i pretpostavka nevinosti i pravo na privatnost”, rekla je Skrozza.

Ona veruje da će u ovom mesecu biti manje krešenja Kodeksa novinara Srbije u odnosu na april, jer je zaključno sa 22. majem zabeleženo 401 kršenje kodeksa.

Skrozza je rekla i da je zabrinjavajuća činjenica da su tekstove o ubijenoj pevačici u jednom trenutku zamenili oni o povredi glumice Nede Arnerić, koji su takođe obilovali nizom prekršenih tačaka, pre svega kršenjem njene privatnosti.

Na sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu razmatrane su žalbe građana na nekoliko tekstova u dnevnim novinama.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email