Protest Južnih vesti: Vlast kontroliše skoro sve medije

Portal Južnih vesti objavio je danas na naslovnoj strani poruku u kojoj se upozorava da vlast potpuno kontroliše skoro sve medije u Srbiji, dajući im stotine i stotine miliona dinara svih građana Srbije.

12. May 2016

Reading Time: < 1 minute

juzne_vesti_protest_somboracPortal Južnih vesti objavio je danas na naslovnoj strani poruku u kojoj se upozorava da vlast potpuno kontroliše skoro sve medije u Srbiji, dajući im stotine i stotine miliona dinara svih građana Srbije.

U poruci sa crnom pozadinom, koja se posetiocima portala prikazuje preko celog ekrana, ističe se da su samo u ovoj godini gradske vlasti u Nišu za finansiranje medija izdvojile preko 100 miliona dinara, što je dva puta više nego za narodnu kuhinju, tri puta više nego za bezbednost u saobraćaju, osam puta više nego za osobe sa invaliditetom.

Redakcija Južnih vesti je podsetila da je pravo na informisanost jedno od osnovnih ljudskih prava i da je bez njega teško govoriti o ostvarivanju ostalih prava.

U Nišu se danas u podne na platou ispred Narodnog pozorišta održao i protest, a svoje prisustvo su najavili predstavnici najvećih novinarskih i medijskih udruženja NUNS, ANEM, LokalPress, kao i Udruženja predsednika skupština stanara i brojnih drugih organizacija građana.

Novinarska i medijska udruženja i Lokalni antikorupcijski forum (LAF) zatražili su nedavno poništenje konkursa, na šta niko iz gradskih vlasti još nije javno reagovao.

U međuvremenu su i City radio i Južne vesti zatražili poništenje konkursa, tražeći da se novi ne raspisuje dok se ne usvoje jasni kriterijumi za izbor članova komisije, kao i da se garantuje javnost u njihovom radu.

(Autonomija, Južne vesti)

Print Friendly, PDF & Email