NVO: Smena Arežine početak “upodobljavanja” RTV-a i povratka u devedesete

Nevladine organizacije smatraju da je smena Slobodana Arežine sa mesta programskog direktora RTV-a samo početak "upodobljavanja" Radio-televizije Vojvodine i pokušaj pretvaranja ovog javnog servisa u još jedan medij u službi autoritarne vlasti Aleksandra Vučića.

06. May 2016

Reading Time: 2 minutes

nvoNevladine organizacije, potpisnice, smatraju da je smena Slobodana Arežine sa mesta programskog direktora RTV-a samo početak “upodobljavanja” Radio-televizije Vojvodine i pokušaj pretvaranja ovog javnog servisa u još jedan medij u službi autoritarne vlasti Aleksandra Vučića.

Sramotan način na koji je smenjen Arežina, sa lažnim, ciničnim obrazloženjem, predstavlja demonstraciju sile Srpske napredne stranke i još jednu poruku u nizu da se ona neće libiti bilo čega da bi ostvarila svoje interese, odnosno da bi pokušala da kontroliše i cenzuriše doslovnu svaku poru društva.

Nevladine organizacije ističu da je Arežina jedan od zaslužnih zbog toga što je RTV postala medijska kuća najbliža onome što bi trebalo da bude javni servis u službi građana, o čemu svedoče brojna istraživanja, ali i priznanja domaćih i međunarodnih organizacija.

Upozoravamo javnost da je moguće da u relativno kratkom vremenskom periodu u ovoj medijskoj kući uslede dalje smene i da ona u kadrovskom smislu može početi da podseća na devedesete godine, kada je Radio-televizija Novi Sad imala jezivu ulogu u huškanju na rat i ratne zločine.

Veoma je važno da građani pruže punu podršku novinarima RTV-a, a nadamo se da će oni pokazati međusobnu solidarnost u odbrani profesije i ideje javnog servisa.

6. maj 2016.

Centar za regionalizam, Novi sad
Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd
Fonda za humanitarno pravo, Beograd
Centar za interkulturalnost, Novi Sad
Program za dijalog mladih, Novi Sad
Građanska akcija Pančevo
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Centar za afirmaciju slobodne misli, Sremski Karlovci
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar građanskih vrednosti, Subotica
Centar za održive zajednice, Novi Sad
Centar E8, Beograd

Print Friendly, PDF & Email