NUNS i NDNV: Primereno kazniti napadača na novinara Čupića

NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnih državnih organa da hitno rasvetle napad na urednika vršačkog portala E-Vršac Aleksandra Čupića i primereno kazne napadača.

06. May 2016

Reading Time: < 1 minute

NUNS i NDNVNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od nadležnih državnih organa da hitno rasvetle napad na urednika vršačkog portala E-Vršac Aleksandra Čupića i primereno kazne napadača.

Pozdravljamo brzu reakciju policije koja je uhapsila osumnjičenog koji je kolegu Čupića namerno udario kamionetom u selu Parta u blizini Vršca.

Napadač je sin lokalnog biznismena o čijem radu je Čupić napisao nekoliko tekstova u proteklom periodu.

Čupić se trenutno nalazi u vršačkoj bolnici, gde se oporavlja od posledica napada.

NUNS i NDNV podsećaju da se po Krivičnog zakoniku napad na novinare smatra napadom na službeno lice i da su predviđene posebne sankcije za ugrožavanje njihove bezbednosti.

Osim toga, podsećamo da je u Srbiji dugo već bezbednost novinara ozbiljno ugrožena, a da je jedna od izuzetno važnih obaveza Srbije u pregovaračkom procesu sa EU – podizanje nivoa bezbednosti osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja i oštro sankcionisanje napada na njih.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd/Novi Sad, 6. maj 2016.

Print Friendly, PDF & Email