Građanska Vojvodina: Na delu je nova jogurt-revolucija

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da političko nasilje koje se sprovodi na Radio-televiziji Vojvodine predstavlja samo početak nove velike čistke u vojvođanskim institucijama.

18. May 2016

Reading Time: < 1 minute

CenzuraKoalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da političko nasilje koje se sprovodi na Radio-televiziji Vojvodine predstavlja samo početak nove velike čistke – po ugledu na tzv. jogurt-revoluciju – u vojvođanskim institucijama od strane lažno proevropskog, a zapravo autoritarnog, nacionalističkog i centralističkog režima Aleksandra Vučića.

Građanska Vojvodina poziva građane i organizacije civilnog društva da se oštro odupru pokušaju vlasti da preuzme kontrolu nad svim porama društva i da poništi i ponizi one ne tako brojne demokratske pomake ostvarene u protekloj deceniji, sa ciljem da uništi svaku alternativu.

Smena programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine bila je, kako se i očekivalo, samo uvod u čistke na Javnom servisu Vojvodine. Posle ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića pod evidentnim političkim pritiskom – usledila je i smena 14 urednika i ostavka glavne i odgovorne urednice Televizije Novi Sad.

Nažalost, ovo je sve tek početak daljeg političkog i ideološkog upodobljavanja RTV-a, koje prati postavljanje kadrova iz devedesetih na rukovodeća mesta u ovoj medijskoj kući. Podsećamo da je devedesetih tadašnji RTV Novi Sad bio poznat po najjezivijoj ratnoj propagandi.

18. maj 2016.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email