Beljanski: Prekršena prava novinara RTV, Vučić opet pritiska pravosuđe

Novosadski advokat i stručnjak za medijsko pravo Slobodan Beljanski ocenio je danas da se u nedavnim postupcima prema urednicima i novinarima RTV radi o povredi dostojanstva i ugleda, profesionalnog integriteta, pa i o izazivanju straha.

21. May 2016

Reading Time: < 1 minute

slobodan_beljanski_advokatNovosadski advokat i stručnjak za medijsko pravo Slobodan Beljanski ocenio je danas da se u nedavnim postupcima prema urednicima i novinarima Radio-televizije Vojvodine (RTV) mogu uočiti kršenja ljudskih prava, mobing i diskriminacija.

“Pobuđuje se sumnja da se radi o povredi dostojanstva i ugleda, profesionalnog integriteta, pa i o izazivanju straha”, kazao je Beljanski agenciji Beta.

On je istakao da ne isključuje mogućnost i da nova diferencijacija potiče iz pripadnosti različitim udruženjima novinara. Beljanski je dodao i da su svi izgledi da će se pojedini novinari, a možda i svi, obratiti sudu.

“A kakvi su im izgledi, nažalost, potvrđuje i izjava premijera, koji je objasnio da je tu sve čisto, u skladu sa zakonom i da je upravni odbor radio po zakonu. Po mojoj oceni, na taj način on je potvrdio osnovanost jednog dela izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se govori o kršenju pretpostavke nevinosti od strane predsednika vlade i pojedinih ministara”, dodao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, u ovim slučajevima se ne radi o pretpostavci nevinosti, ali se radi o nečemu veoma sličnom.

“Preventivno se utiče na rad pravosuđa i sudiji se unapred kaže šta o tome misli vrh izvršne vlasti, a obeshrabruju se oni koji imaju nameru da ostvare svoja prava pred sudom”, ocenio je Beljanski.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email