NUNS i NDNV: Država da reaguje zbog pisanja “Srpskog telegrafa”

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije bi moralo da reaguje oštrom osudom, ali i preduzimanjem zakonom predviđenih koraka, na seriju naslovnih stranica i priloga dnevnog lista "Srpski telegraf".

18. Apr 2016

Reading Time: < 1 minute

NUNS i NDNVNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da bi Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije moralo da reaguje oštrom osudom, ali i preduzimanjem zakonom predviđenih koraka, na seriju naslovnih stranica i priloga dnevnog lista “Srpski telegraf”, u kojem se poziva na linč pripadnika LGBT populacije, uz eklatantne primere govora mržnje i kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda.

Važno je da i druge nadležne institucije i nezavisna tela osude pisanje ovog dnevnog lista i preduzmu mere iz svoje nadležnosti, bez obzira na to što pojedini mediji namerno prave skandale ove vrste kako bi kroz oštru reakciju dela javnosti, u bolesnom okruženju, dobijali besplatan PR. I pritom su potpuno svesni kakve strašne posledice njihovo pisanje može da ostavi na društvo i ugrožene grupe i pojedince.

NUNS i NDNV se plaše da su svi, doduše ne baš veliki, pozitivni pomaci koji su u normalizaciji i profesionalizaciji medijske scene učinjeni posle 2000. godine danas poništeni i da se lestvica ponižavanja novinarstva i građana ove zemlje sve više podiže.

Pitamo se šta je sledeći korak koji će pojedini mediji da preduzmu kako bi ugrožavali živote drugih ljudi, bezbednost pripadnika manjinskih grupa ili pak kritičara vlasti i političkih protivnika?

Beograd-Novi Sad, 18. april 2016.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email