NDNV i NNŠ: Novosadska piratska stanica u predizbornoj kampanji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Novosadska novinarska škola zahtevaju od nadležnih državnih organa i regulatornih tela da pod hitno zaustave rad piratskih radio-stanica, među kojima su i one koje veoma aktivno učestvuju u predizbornoj kampanji.

05. Apr 2016

Reading Time: 2 minutes

ndnv_nns_logoNezavisno društvo novinara Vojvodine i Novosadska novinarska škola zahtevaju od nadležnih državnih organa i regulatornih tela da pod hitno zaustave rad piratskih radio-stanica, među kojima su i one koje veoma aktivno učestvuju u predizbornoj kampanji, kršeći pritom i zakone i podzakonska akta, ali i profesionalne norme novinarstva.

Navodimo slučaj novosadske piratske stanice Radio Grmeč, koja nema dozvolu za pružanje medijske usluge radija, a istovremeno na najflagrantniji način učestvuje u kampanji za listu Narodnog pokreta “Dinara-Drina-Dunav”, koji se na ovom radiju naziva i Srpski otadžbinski pokret DDD.

Slušaoci piratskog radija mogu i u neuobičajenim delovima programa čuti propagandne sadržaje ove stranke, između ostalog i u delu programa u formi “želja i pozdrava”. Razni slušaoci, mnogo puta u toku dana, pozdravljaju čelnika pokreta Dragoslava Bokana, nazivajući ga i “liderom lavljeg srca”, i “naručujući” “patriotsku” pesmu Baje Malog Knindže koja slavi Bokana i DDD.

NDNV i NNŠ podsećaju da je ovaj pokret poznat po raznim aferama i da je iznikao iz nekadašnje Romske demokratske stranke, koja je na prošlim lokalnim izborima u Novom Sadu ušla u gradski parlament pod veoma sumnjvim okolnostima, zbog čega se, po optužnici da su kupovali glasove, pred novosadskim Osnovnim sudom vodi proces protiv Bokana i drugih.

NDNV i NNŠ će se obratiti Odseku za inspekcijski nadzor u oblasti elektronskih komunikacije u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je nadležno za piratske medije, ali se plašimo da reakcija ovog tela može doći sa velikim zakašnjenjem.

Pošto Radio Grmeč sigurno nije jedini primer zloupotrebe piratskih stanica u predizborne svrhe, pozivamo nadležne organe da ovaj problem pod hitno reše proaktivnim pristupom; u suprotnom ostaće se sumnja da ova i druge piratske stanice rade uz “neformalnu državnu dozvolu”.

Novi Sad, 5. april 2016.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novosadska novinarska škola

Print Friendly, PDF & Email