NUNS i NDNV zahtevaju da se pronađu i kazne napadači na novinare N1 u Višegradu

NUNS i NDNV smatraju da država Srbija treba da ponudi iskrenu pomoć nadležnim organima susedne države u rasvetljavanju fizičkog napada na reporterku i snimatelja N1 televizije, ali i da osudi ovaj ekstremistički skup u kojem je učestvovao veliki broj građana Srbije.

13. Mar 2016

Reading Time: < 1 minute

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od nadležnih državnih organa Srbije da uzmu aktivno učešće u otkrivanju identiteta, privođenju i kažnjavanju napadača na novinare N1 u Višegradu, s obzirom da je moguće da su među napadačima i državljani Srbije koji su organizovano došli na profašistički skup Ravnogorskog pokreta u ovom bosanskom gradu.

NUNS i NDNV smatraju da država Srbija treba da ponudi iskrenu pomoć nadležnim organima susedne države u rasvetljavanju fizičkog napada na reporterku i snimatelja N1 televizije, ali i da osudi ovaj ekstremistički skup u kojem je učestvovao veliki broj građana Srbije, a koji je organizovan povodom obeležavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.

Ovaj incident još jednom nas je podsetio koliko je težak položaj novinara i medijskih poslenika u celom regionu, pogotovo s obzirom na progresivan rast nacionalističkih i ekstremističkih pokreta u kontekstu nezaceljenih rana iz ratova devedesetih.

NUNS i NDNV pozivaju novinare i medije da, i pored pretnji i napada, i pored toga što to danas nije popularno – ne odustanu da, poštujući etičke i profesionalne standare, kritički izveštavaju sa skupova na kojima se propagiraju mržnja, strah i nasilje, i da neprestano podsećaju na zla koje su nacionalističke ideologije prouzrokovale tokom devedesetih godina prošloga veka, od kojih se ni do danas nismo oporavili.

Beograd-Novi Sad, 13. mart 2016.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email