Građanska Vojvodina: Srpski nacionalisti ponovo zveckaju oružjem u BiH

Samo u protekla dva dana održana su dva cinična skupa: prvi u subotu u Bijeljini, organizovan povodom "20. godišnjice egzodusa Srba iz Sarajeva", a drugi juče u Višegradu - sada već tradicionalni skup "ravnogoraca" povodom 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.

14. Mar 2016

Reading Time: 2 minutes

u boji manjeKoalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina sa velikom zabrinutošću prati konstantno, agresivno manifestovanje ekstremnog srpskog nacionalizma u Bosni i Hercegovini kroz razne događaje iza kojih stoji vlast Milorada Dodika, ali i politička i kulturna elita Srbije, čiji je očigledni cilj – destabilizacija prilika u susednoj državi.

Samo u protekla dva dana održana su dva cinična skupa: prvi u subotu u Bijeljini, organizovan povodom “20. godišnjice egzodusa Srba iz Sarajeva”, a drugi juče u Višegradu – sada već tradicionalni skup “ravnogoraca” povodom 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića, a na kojem je napadnuta i ekipa sarajevskih novinara sa regionalne TV N1.

I Višegrad i Bijeljina su mesta, kao nažalost i mnoga druga u Bosni i Hercegovini, u kojima su se desili masovni zločini nad bošnjačkim civilima tokom devedesetih godina prošlog veka, u ime iste te politike koja se danas manifestuje kroz političke govore i postrojavanja uniformisanih ljudi sa četničkim obeležjima i, pre svega, kroz revidiranje istorije, realitivizaciju zločina i širenje nacionalne mržnje i nasilja.

Građanska Vojvodina smatra da se ovakvim skupovima povređuju duboke rane građana Bosne i Hercegovine čiji su najbliži stradali tokom proteklog rata.

Zastrašujuće je i to što se Ravnogorski pokret okuplja da veliča Dražu Mihailovića upravo u Višegradu, odnosno na području gde su njegovi četnici tokom Drugog svetskog rata takođe izvršili masovne zločine nad Bošnjacima, koje su potom ponovili u još strašnijem obliku i tokom poslednje decenije 20. veka.

Državna vlast u Srbiji, ako želi zaista stabilizaciju prilika u regionu, ali i celokupna javna i politička scena mora da se odredi prema ovim događajima jer oni mogu imati veoma loše, čak tragične posledice.

Građanska Vojvodina

Print Friendly, PDF & Email