NUNS i NDNV traže od REM-a da javno obrazloži izbor članova UO RTS-a i RTV-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da javno saopšti kriterijume na osnovu kojih su izabrani članovi upravnih odbora dva javna medijska servisa, s obzirom na činjenicu da se među njima nalaze i osobe za koje u javnosti postoji opravdana bojazan da ove funkcije neće obavljati u interesu građana Srbije i Vojvodine i javnih servisa.

16. Jan 2016

Reading Time: 2 minutes

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da javno saopšti kriterijume na osnovu kojih su izabrani članovi upravnih odbora dva javna medijska servisa, s obzirom na činjenicu da se među njima nalaze i osobe za koje u javnosti postoji opravdana bojazan da ove funkcije neće obavljati u interesu građana Srbije i Vojvodine i javnih servisa.

NUNS i NDNV traže od članova Saveta REM-a da takođe saopšte da li je na njih vršen politički pritisak prilikom izbora upravnih tela, pa su u velikom broju slučajeva umesto kandidata sa prestižnim biografijama i više puta potvrđenim kompetencijama birali ili osobe sa problematičnom prošlošću ili stručnoj javnosti nepoznate i po svemu sudeći nedovoljno kompetentne ličnosti.

Kako je, recimo, moguće da se u Upravnom odboru RTS-a našla Ljiljana Đurđevac, koja je jedna od zloglasnih novinarki iz perioda Miloševićevog režima i koja je pritom i stalno zaposlena u REM-u? U najmanju ruku je neetično da REM u upravni odbor javnog servisa izabere svoju uposlenicu.

Koje su, potom, preporuke da politički analitičar izuzetno blizak Srpskoj naprednoj stranci Branko Radun postane jedan od upravitelja RTS-a ukoliko to nije upravo bliskost sa vlašću? Šta je to preporučilo estradnu umetnicu i učesnicu u rijaliti-programima Zoricu Šujicu da postane članica UO RTS? Kako je moguće da jedna od savetnica u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postane članica UO RTS? Šta je na kraju preporučilo za člana UO RTV-a Ištvana Terenjija, referenta prodaje u građevinskoj firmi?

Javnost mora da bude obaveštena o biografijama svih izabranih članova, njihovim kompetencijama, kao i sa obrazloženjem REM-ovih odluka, da bi mogla da shvati zašto su oni proglašeni prikladnijim nego mnogi ugledni kandidati za upravne odbore javnih medijskih servisa koji nisu izabrani.

Beograd-Novi Sad, 16. januar 2016.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Print Friendly, PDF & Email