NUNS i NDNV: “Politika” i “Večernje novosti” da javnosti predoče visinu zarada i imena vlasnika

NUNS i NDNV pozivaju dnevne listove "Politiku" i "Večernje novosti", koji se nalaze značajnim delom u državnom vlasništvu, da, po ugledu na Radio-televiziju Srbije, građanima obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika.

22. Jan 2016

Reading Time: < 1 minute

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju dnevne listove “Politiku” i “Večernje novosti”, koji se nalaze značajnim delom u državnom vlasništvu, da, po ugledu na Radio-televiziju Srbije, građanima obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika.

NUNS i NDNV smatraju da ovi listovi , koji su iz nedovoljno jasnih razloga zaobiđeni u procesu izlaska države iz medijske sfere, javno treba da saopšte i to ko su, pored države, njihovi vlasnici, kako bi građani mogli da procene čije interese zastupaju. I sama država bi morala da predoči građanima ko su njeni partneri u upravljanju firmama Politika novine i magazini i Kompanije Novosti.

Očekujemo da, poštujući princip transparentnosti, ovi dnevni listovi jasno predoče svojim čitaocima, ali i svim građanima, i ko sedi u njihovim upravljačkim telima, posebno ako su u pitanju lica imenovana od strane države ili državnih kompanija. Tako bi bilo jasnije u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uređivačku politiku, odnosno da li ima mehanizme zaštite svojih finansijskih interesa u ovim kompanijama.

NUNS i NDNV smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su pitanju dve kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji prolaze kroz turbulentan proces promene vlasnika.

Beograd-Novi Sad, 22. januar 2016.
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email