NUNS traži istragu povodom privođenja novinara Željka Bodrožića

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova hitnu istragu o postupanju policajaca prema Željku Bodrožiću, uredniku nedeljnika Kikindske i potpredsedniku NUNS-a.

29. Dec 2015

Reading Time: 2 minutes

255x160_79864-nunsNezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova hitnu istragu o postupanju policajaca prema Željku Bodrožiću, uredniku nedeljnika Kikindske i potpredsedniku NUNS-a.

NUNS traži da se hitno utvrdi da li su policajci prekoračili ovlašćenja i da MUP odgovori da li je prekršen zakon pokušajem da se Bodrožić privede u policijsku stanicu sa lisicama na rukama. NUNS, takođe, smatra da pripadnici policije moraju da sprovodeći zakon brinu o pravima građana i da ne narušavaju dostojanstvo pojedinca.

Pravna služba NUNS-a će razmotriti ceo slučaj i iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da zaštiti prava Željka Bodrožića, uključujući i prijave protiv policajaca zbog postojanja sumnje da su prekoračili zakonska ovlašćenja.

Urednik nedeljnika “Kikindske” Željko Bodrožić priveden je juče zbog neplaćene saobraćajne kazne, a policajac koji ga je privodio pokušao je da mu stavi lisice.

Prema Bodrožićevim rečima, o “radu” tog policajca pisao je u novinama. Prema njegovim rečima, dvojica saobraćajnih policajaca došla su da ga privedu u redakciju novina, najpre do stanice, a zatim u zatvor zbog neplaćene saobraćajne kazne od 8.000 dinara.

Iako je policajcima rekao da će u roku od pola sata platiti kaznu, nisu odustali od svoje namere, a jedan od policajaca insistirao je da mu stavi lisice i vezanog ga sprovede do policijskog automobila. Ostala dvojica policajaca nisu imali takve namere.

“Kad je taj policajac ušao u redakciju pomislio sam da je to taj Kambić, o čijem sam ‘radu’ pisao u novinama, ali nisam bio siguran. Nakon što sam čuo to prezime, sve mi je bilo jasno – Kambić je rešio, uz odobrenje svoga šefa i ko zna čije sve huškanje, da mi se osveti i da me javno ponizi vodeći me vezanog kao kakvog razbojnika”, napisao je Bodrožić.

U stanici je proveo tri sata, platio kaznu i pušten je, ali je prethodno saslušan jer je, kako su mu rekli, ometao ovlašćena službena lica u obavljanju poslova bezbednosti. “Protiv mene će podneti prijavu pošto ‘postoji sumnja da sam se oglušio o naređenje OSL Kambić Dejana’ i tako učinio krivično delo”, naveo je Bodrožić.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 29. 12. 2015.

Print Friendly, PDF & Email