NUNS i NDNV zabrinuti zbog ugrožavanja ideje javnih servisa

NUNS i NDNV smatraju da najava promene Zakona o javnim medijskim servisima predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje prolongiranje uspostavljanja uslova za nezavisan rad ovih važnih institucija za društvo i građane.

13. Nov 2015

Reading Time: < 1 minute

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da najava promene Zakona o javnim medijskim servisima predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje prolongiranje uspostavljanja uslova za nezavisan rad ovih važnih institucija za društvo i građane.

Najavu smanjenja pretplate sa 500 na 150 dinara ima smisla čitati jedino u kontekstu predizbornih aktivnosti s obzirom na činjenicu da će trošak prikupljanja pretplate sa ovako niskim iznosima, po svemu sudeći, biti približan, a možda čak i veći od sakupljenih sredstava.

Sa druge strane, nastavak finansiranja iz budžeta predstavlja “omču oko vrata” javnih servisa koju država, odnosno vlast može zatezati po potrebi, u slučaju da nisu dovoljno “kooperativni”, odnosno ukoliko svoju uređivačku politiku usmeravaju građanima a ne vladajućoj eliti.

NUNS i NDNV smatraju da je tragično što je propuštena cela godina da se izvrše sve pripremne aktivnosti za uvođenje pretplate, odnosno takse, i da se kroz široku društvenu akciju ukaže građanima da će oni svakako plaćati rad javnih servisa, svejedno da li direktno ili iz budžeta.

Takođe, propuštena je prilika da se građanima objasni da direktno plaćanje pretplate javnim servisima stvara uslove da oni rade, pre svega, u njihovom, a ne u interesu predstavnika elite.

NUNS i NDNV
Beograd – Novi Sad 13.12.2015.

Print Friendly, PDF & Email