NDNV i RTV: Pokušaj hajke protiv novinara Darka Špera

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) najoštrije osuđuju nastavak kampanje Hrvatskog nacionalnog vijeća i pojedinih političkih predstavnika Hrvata u Vojvodini protiv našeg kolege Darka Špera, NDNV-a i RTV-a

08. Nov 2015

Reading Time: 2 minutes

CenzuraNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) najoštrije osuđuju nastavak kampanje Hrvatskog nacionalnog vijeća i pojedinih političkih predstavnika Hrvata u Vojvodini protiv našeg kolege Darka Špera, NDNV-a i RTV-a.

Umesto da se jasno ograde od delovanja predsednika Povjerenstva za mladež HNV-a Marija Vrselje, za koga je kolega Šper nepobitno pokazao da je u mlađim danima bio pristalica neonacističkih ideja i pokreta, kao i da je ove godine u austrijskom Blajburgu vence na spomenik položio, kako je rekao, “u ime svih vojvođanskih Hrvata”, HNV i pojedini politički predstavnici Hrvata u Vojvodini nastavljaju da ćute o celom slučaju ili da odgovornost prebacuju na medije, novinare i novinarska udruženja.

Da stvar bude još gora, poslednju sednicu HNV-a sam Mario Vrselja iskoristio je kao govornicu sa koje je izneo niz neistina u vezi sa našim kolegom Darkom Šperom, RTV-om i NDNV-om. Služeći se starim i oprobanim nacionalističkim metodama, Vrselja nas je optužio da smo “jednostrani” i da je cilj naših članaka i emisija bio ne samo “napad” na njega, već i na “celu hrvatsku zajednicu”. On nas je optužio da smo narušili “dobrosusedske odnose Srba i Hrvata”!? Podsećamo, reč je o osobi koja je organizovala žurke na kojima se slušala proustaška muzika, u društvu sa članovima neoustaških stranaka iz Hrvatske.

Vrselja je, okićen neonacističkim simbolima kao donedavno dela njegovog “outfita”, bio i na tribini na kojem se veličalo delo Dimitrija Ljotića, a takođe je održavao bliske veze sa pripadnicima srpskog neonacističkog pokreta. Ta veza može da deluje čudno jedino onima koji ne znaju da postoji veoma aktivna neonacistička internacionala, u kojoj pripadnici najrazličitijih nacija blisko sarađuju, targetirajući zajedničke neprijatelje, a to su uglavnom oni koji su drugi i drugačiji, kao i ljudska prava i ljudske slobode uopšte.

Vrselja je na skupu govorio u maniru koji mu je očigledno dobro poznat, a direktnim prozivanjem našeg kolege novinara Darka Špera, zapravo je pokušao da otvori i hajku na njega.

Novi Sad, 8. novembar 2015.

Print Friendly, PDF & Email