Johanes Han: Zemlje-kandidati moraju usvojiti evropske standarde o slobodi medija

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da zemlje-kandidati za EU moraju ispuniti evropske standarde kada je sloboda medija u pitanju.

04. Nov 2015

Reading Time: < 1 minute

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da zemlje-kandidati za EU moraju ispuniti evropske standarde kada je sloboda medija u pitanju.

„Pre pristupanja možemo da izvršimo neke promene, posle pristupanja promene su jako teške“, rekao je Han na konferenciji “Speak Up 3“ u Briselu, koja je posvećena slobodi medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Dodao je da sloboda medija igra centralnu ulogu u politici proširenja EU i najavio da će EU uskoro izneti i mere koje treba da se primene u narednih 12 meseci kako bi se unapredila sloboda medija.

„Sloboda medija je nešto o čemu se ne može pregovarati. Poglavlja 23 i 24 su poglavlja kojima se počinju pregovori a istovremeno njima se i zatvaraju pregovori“, kazao je Han.

Prema njegovim rečima, nema pravne države a da istovremeno postoje brojni sudski procesi koji se vode protiv novinara, samo zato što su kritikovali državne zvaničnike.

„Potrebna je transparentna, tržišno orijentisana ekonomija, a ne smeju se dozvoliti netransparentni oblici vlasništva nad medijima i da se ne zna ko su vlasnici medija. Ne možemo dopustiti da se velike količine javnog novca troše u medijima, a za to ne postoji neki sistem odgovornosti“, rekao je Johanes Han.

On je ocenio da se autocenzura takođe negativno odražava na slobodu medija, kao i činjenica da je sve manje istraživačkog novinarstva.

„Da li to znači da vlade savršeno funkcionišu i da nema korupcije? Nažalost, sumnjam da je tako“, rekao je Han.

Dodao je da je potrebno ojačati nezavisnost javnih emitera i regulatornih tela, sprečiti koncentraciju vlasništva u medijima.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček kazala je da problema sa slobodom medija ima i unutar EU i kao primer navela situaciju u Mađarskoj.

Ona je apelovala na EU da kritikuje sve vlasti koje ugrožavaju slobodu medija, jer će u suprotnom izgubiti kredibilitet.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email