NDNV: Govor mržnje, diskriminacija i ratno huškanje na RTS-u

U širenju mržnje, pozivanju na krvoproliće i ponižavanju albanskog naroda, prednjačio je vladika Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović, a voditeljica Olivera Jovićević ne samo da nije reagovala na to, već je naprotiv širenjem stereotipa, neistina i poluistina "dolivala ulje na vatru"

21. Oct 2015

Reading Time: < 1 minute
rtsNezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije, ali i drugih nadležnih državnih organa, da odmah reaguju na eklatantan govor mržnje i huškanje na rat u emisiji Upitnik koja je emitovana sinoć sa početkom u 21 čas na RTS-u, pod nazivom “UNESKO: Čiji su srpski Dečani?”.
U širenju mržnje, pozivanju na krvoproliće i ponižavanju albanskog naroda, prednjačio je vladika Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović, a voditeljica Olivera Jovićević ne samo da nije reagovala na to, već je naprotiv širenjem stereotipa, neistina i poluistina  “dolivala ulje na vatru”.
Irinej Bulović je u ovoj emisiji ustanovio da su Albanci bili “neškolovana divlja plemena dok ih Tito nije školovao” i da “ne postoje albanski spomenici kulture”. On je takođe građane albanske nacionalnosti poredio sa pripadnicima terorističke Islamske države… Osim toga, prizivao je i intervenciju srpske vojske i policije na Kosovu.
Bilo bi neophodno da se i rukovodstvo RTS-a jasno odredi prema ovom skandalu i saopšti građanima Srbije da li će i dalje da emituje ovakve programe ili planira da zaista postane javni servis u službi građana.
Da li RTS misli da će govorom mržnje i srednjovekovnim mračnjaštvom ohrabriti građane da plaćaju TV pretplatu?
Novi Sad, 21. oktobar 2015.
Print Friendly, PDF & Email