NDNV osudio napad na novinarku i aktivistkinju Nataliju Jakovljević

NDNV oštro kritikuje bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lajoša Balu za poziv na “linč” protiv predsednice Centra građanskih vrednosti iz Subotice, novinarke Natalije Jakovljević.

01. Sep 2015

Reading Time: < 1 minute

PrintNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro je kritikovalo bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lajoša Balu i optužilo ga da je pozvao na “linč” protiv predsednice Centra građanskih vrednosti iz Subotice, novinarke Natalije Jakovljević.

NDNV je u sapopštenju za javnost naveo da je Lajoš Bala u svom autorskom tekstu na portalu na mađarskom jeziku “Vojvodina danas” (Vajdasagf Ma, www.vajma.info) objavio i privatne podatke Natalije Jakovljević.

“To ne samo da je protivzakonito i etički neprihvatljivo, već se jedino može tumačiti kao poziv na njeno ‘prevaspitavanje’”, naveo je NDNV i izrazio žaljenje jer se i nekadašnji dosledni antiratna aktivista, poput Lajoša Bale, u kontekstu izbegličke krize pretvorio u ono protiv čega se nekada borio.

NDNV je ocenio da je Bala u tom autorskom tekstu izneo i niz veoma zabrinjavajućih ksenofobnih stavova.

Lajoš Bala je taj tekst objavio kao reakciju na ocene Centra građanskih vrednosti da se lokalne vlasti u Kanjiži ponašaju rasistički prema izbeglicama, što su demonstrirali i kroz kupovinu pet autobusa za školsku decu, kako se deca iz Kanjiže ne bi vozila u istom prevoznom sredstvu sa izbeglicama.

Print Friendly, PDF & Email