NDNV i VOICE: Sramni navodi DSHV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Umesto da osude neonacističku prošlost predsednika omladine HNV-a, Petar Kuntić i Tomislav Žigmanov napali medije da žele da prikažu Hrvate u negativnom svetlu

05. Sep 2015

Reading Time: 2 minutes

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) sa indignacijom odbacuju tvrdnje da su medijski prilozi o predsedniku omladine Hrvatskog nacionalnog vijeća Mariju Vrselji na bilo koji način povezani sa dnevnom politikom. Sa posebnom indignacijom odbacujemo tvrdnje da nam je namera bila da na taj način Hrvate u Srbiji prikažemo u negativnom svetlu.

Veoma smo začuđeni tezama predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petra Kuntića i direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova. Umesto da se oštro ograde od delovanja Marija Vrselje, oni pokušavaju vredan istraživački rad novinara Darka Špera da realitivizuju i smeste u dnevno-političke i nacionalističke okvire. Dok Kuntić tvrdi da su prilozi “strogo ciljani” zbog izbora u DSHV-u, Žigmanov ide i korak dalje u uvredama i ukazuje da je njihov cilj bio da se Hrvati prikažu kao negativni. To nije uvredljivo samo za NDNV i VOICE, već pre svega za same Hrvate u Vojvodini, koji su devedesetih godina prošloga veka i sami bili velike žrtve politike etničkog čišćenja Miloševićevog režima, koju su sprovodile osobe bliske nacističkim i fašističkim uverenjima.

Ni tekst niti emisija na RTV-u nemaju nikakvu političku tendenciju osim da, uz najviže profesionalne standarde, prikažu još jedan važan segment delovanja pristalica neonacizma u Vojvodini. Ovo nije ni prvi a ponajmanje poslednji put da se profesionalno bavimo delovanjem neonacističkih i ekstremističkih organizacija u Vojvodini, posebno Nacionalnim strojem, zbog čega su čelnici NDNV-a u nekoliko navrata dobijali ozbiljne pretnje i uvrede.

Posebno nas je pogodila više nego neprimerena tvrdnja da nam je cilj bio da jednu nacionalnu zajednicu prikažemo u negativnom svetlu, jer je to u potpunoj suprotnosti sa ciljevima i višedecenijskim delovanjem NDNV-a. Ali, to neka služi na čast onima koji su takve stvari izgovorili.

NDNV i VOICE

Print Friendly, PDF & Email