Branka Prpa nije prepoznala Kuraka kao ubicu Slavka Ćuruvije

Istoričarka Branka Prpa rekla je danas u Specijalnom sud u Beogradu da joj Miroslav Kurak, koji je optužen kao neposredni ubica, ne liči na osobu koja je pucala na Slavka Ćuruviju.

09. Sep 2015

Reading Time: 4 minutes
BrankaPrpa

Photo: „Medija centar Beograd“

Istoričarka Branka Prpa rekla je danas u Specijalnom sud u Beogradu da joj Miroslav Kurak, koji je optužen kao neposredni ubica, ne liči na osobu koja je pucala na Slavka Ćuruviju.

Ona je svedočeći u Specijalnom sudu u Beogradu na suđenju otuženima za ubistvo Ćuruvije, odgovarajući na pitanja Kurakovog branioca Stevana Protića, pojasnila da je Kuraka videla na slici objavljenoj u medijima koju joj je pokazala jedna novinarka.

“Tada sam prokomentarisala da mi to lice ne liči na ubicu”, navela je ona.

Prpa koja je bila u društvu Ćuruvije kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj gde su živeli, potom je ukazala da je ubicu gledala sa zemlje, on je stajao iznad nje.

“Lice mu je otkriveno samo je na glavi imao crnu vunenu kapu i jaknu. Lice je amorfno, bez nekih fizičkih karakteristika. Imao je široko lice, i krupne crne oči i bio je izuzetno bled”, ispričala je Prpa koja je prilikom napada zadobila udarac u glavu.

Prpa je opisala da ubica nije bio mnogo visok, po njenoj proceni oko 175 centimetara, nabijen, izbildovan i kratkog vrata.

Prema njenim rečima, 11. aprila na dan ubistva, Ćuruvija i ona krenuli su u šetnju oko 14 sati i po povratku, u pasažu kuće u Svetogorskoj ulici gde su živeli, Slavko je počeo da pada kao da se sapleo. “Slavko je počeo da pada i držao me je za ruku. Okrenula sam se da vidim šta se dešava i tada sam dobila udarac u glavu i pala. Slavko je pao pre mene i ja za njim. Dok sam ležala videla sam čoveka koji je prilazio s pištoljem ka nama koji smo ležali na zemlji. Prišao je Slavku i pucao u mu glavu”, ispričala je Prpa.

Onda je čovek s pištoljem došao do nje. “Ja sam ćutala i gledala i on je ćutao i okrenuo se i mirno i polako otišao sa mesta zločina”, rekla je Prpa.

Odgovarajući na pitanje tužioca da li su na licu mesta bile dve osobe iako je videla samo jednog čoveka, Prpa je navela da osoba koja je pucala nije mogla da istovremeno nju udari. “Zbog toga sam imala osećaj da je mene neko drugi udario. Najviše zbog toga što smo gotovo istovremeno padali”, ispričala je ona.

Prpa je takođe istakla da je ubistvo Slavka Ćuruvije rezultat represije koja je krenula od oktobra 1998. kada je donet u to vreme novi Zakon o informisanju.”Slavko Ćuruvija je proganjan na način koji je prvi put zabeležen u političkoj praksi kada je u pitanju nezavisno novinarstvo. Osnov za to je bio Zakon o informisanju”, rekla je Prpa svedočeći na suđenju optuženim pripadnicima DB-a.

Prema njenim rečima, na osnovu tog zakona je bilo moguće ne samo kažnjavanje novnara glavnog urednika i direktora medija, već je uvedena kolektivna krivica.

Prpa je takođe navela da su ona i Ćuruvija želeli da napuste Srbiju i da je on pokušao da nađe stan u Crnoj Gori, ali da je posle odustao. Nije želelo da ide iz Srbije govoreći “šta mi mogu – mogu samo da me streljaju…”, navela je ona.

Ona je takođe dodala da Ćuruvija nije imao političke ambicije, iako se šalio da će osnovati svoju stranku jer nijedna ne valja.

 

Luka Pejović ličio na ubicu

Prpa je rekla i da joj je Luka Pejović najviše ličio na ubicu Ćuruvije.

Pejović je bio pripadnik rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije (JSO) i ubijen je 5. decembra 2000. godine u “sačekuši” na Topčiderskom brdu.

Prpa je, odgovarajući na pitanja odbrane, ispričala da od 12. aprila 1999. godine, dan nakon ubistva, do novembra 2000. godine nikad nije bila pozvana u policju i bilo joj je jasno da se ne vodi nikakva istraga sve do formiranja Vlade Zorana Đinđića.

U novembru je prvi put videla slike Luka Pejović koji joj je, kako je rekla, najviše ličio na osobu koja je pucala na Slavka Ćuruviju, ali da ni tada nije mogla da to tvrdi sa 100 posto sigurnosti.

 

Jelena Ćuruvija: Slavko bio u sukobu samo sa Mirom Marković

Kćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija izjavila je danas u Specijalnom sudu da je njen otac Slavko nekoliko meseci pre ubistva bio prisluškivan i progonjen preko medija, kao i da je bio u sukobu sa Mirom Marković, suprugom tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

“Pritisak se osetio od oktobra 1998. godine, odnosno od uvođena novog zavona o informisanju, kada su krenuli da mu gase novine”, rekla je Ćuruvijina kćerka na suđenju četvorici pripadnika optuženim za to ubistvo.

“Osećalo se još tada da neko želi da uništi i njega i njegove novine. Poslednjih meseci je držao tribine po Srbiji ‘Nije sprski ćutati’ i ja sam išla sa njim. I tamo se osećala nelagodnost jer smo znali da prisustvuju i ljudi iz DB-a”, navela je Jelena Ćuruvija.

Prema njenim rečima, Slavko Ćuruvija je znao je da ga prisluškuju, ali to nije shvatao ozbiljno sve dok, kako je navela, nije u TV Dnevniku pročitan tekst iz “Politike ekspres”.

“Tada smo se svi uplašili za njegov život, ali on nije hteo da ode”, rekla je Jelena Ćuruvija, ali nije mogla da opredeli ko mu je tačno upućivao pretnje.

Jedini sukob imao je sa Mirom Marković, a drugih sukoba “u tom rangu ne”, rekla je Ćuruvijina kćerka odgovarajući na pitanje tužioca.

Ona je ispričala da je njen otac, kao vlasnik novina, smatrao da treba da poznaje sve bitne ljude u zemlji, pa i Miloševića i Miru Marković.

“S vremena na vreme bi se sa njom video. Rekao joj je da to što rade nije dobro za zemlju… Čak joj je rekao ‘visiće na Terazijama’, zbog čega je Mira Marković čak briznula u plač i posle je bila vrlo neprijatna”, ispričala je Jelena Ćuruvija.

Na dan ubistva, kako je navela, srela je oca kod Ateljea 212. “On je išao na ručak, a kasnije sam dobila informaciju da je ubijen. Dva policjaca su posle došla kod nas kući”, navela je ona.

Jelena Ćuruvija je saslušana i u svojstvu oštećene i u svojstvu svedoka.

IZVOR: N1

Print Friendly, PDF & Email