Građanska Vojvodina: Izvući pouke i pomoći žrtvama, a ne širiti mržnju

Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" sa velikom zabrinutošću konstatuje da su godišnjice događaja iz ratova devedesetih postale povod za nacionalističko orgijanje, raspirivanje mržnje i najnižih strasti.

05. Aug 2015

Reading Time: < 1 minute

logondnvKoalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” sa velikom zabrinutošću konstatuje da su godišnjice događaja iz ratova devedesetih postale povod za nacionalističko orgijanje, raspirivanje mržnje i najnižih strasti.

Umesto da datumi koji podsećaju na nesrećna zbivanja iz nedavne prošlosti budu prilika da se, uz pijetet prema svim žrtvama, suoči sa prošlošću, sramnom politikom koja je dovela do strašnih zločina, te da se izvuku pouke i napusti ideologija koja je bila prauzrok svih zala – oni se nažalost koriste upravo da bi se takva politika i ideologija rehabilitovala, uz konstantno podizanje nacionalističkih tenzija.

Predstavnici vlasti bi takođe, umesto skupljanja političkih poena i potpirivanja mržnje, mogli obletnice da iskoriste da učine suštinska i simbolička dela koja mogu da pomognu žrtvama ratova i sulude politike, a ne da ih dodatno ponižavaju.

Kao i ranije, nacionalističko divljanje ima za cilj da se skrene pažnja sa suštinskih problema sa kojima se društvo suočava i da se učvrsti neodgovorna vlast, i pritom se ne uzimaju u obzir strašne posledice koje ono može da ima.

Godišnjice se koriste i da bi se sprečavala kritička misao i izvršilo dodatno zaglupljivanje i pasivizacija javnog mnjenja.

Građanska Vojvodina, 5. avgust 2015.

 

Građansku Vojvodinu čine:

Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar

Print Friendly, PDF & Email