Danas otvaranje ponuda za RTV Pančevo

PANČEVO, 2. avgust 2015. (TV Pančevo) – U Agenciji za privatizaciju do prošle nedelje otkupljene su četiri dokumentac

03. Aug 2015

Reading Time: 4 minutes

rtvPancevoPANČEVO, 2. avgust 2015. (TV Pančevo) – U Agenciji za privatizaciju do prošle nedelje otkupljene su četiri dokumentacije za prodaju RTV Pančevo. To ne znači da će se toliko ponuda sutra pojaviti u 14 časova. Ipak, dovoljno svedoči o zainteresovanosti kupaca za našu kuću. A pre nego što se znalo da će uopšte biti zainteresovanih, ili dok se pretpostavljalo, po javnoj iznetoj nameri, da će to biti samo jedan, zaposleni su se masovno prijavili za otpremnine. Od 63 njih 59 se odlučilo da potpiše anketni listić. Većina, ipak, ne zna šta ih čeka u budućnosti.

U ponedeljak u 14 časova u Agenciji za privatizaciju biće otvorene ponude zainteresovanih kupaca za Radio-televiziju Pančevo. One ne smeju biti manje od 10,5 miliona, kolika je procenjena vrednost kapitala, a od najveće bi se krenulo na aukciji ako bude više ponuda. Ako bude samo jedna, kupcu će se posle provere dokumentacije, koja traje osam dana, ponuditi potpisivanje ugovora. Znači, teoretski bi prodaja mogla biti gotova do 12. avgusta. U slučaju aukcije rok bi se produžio, a ako uopšte ne bude ponuda, pre koje je zainteresovani trebalo da uplati 10 odsto od početne cene, čekaće se drugi oglas za prodaju. Ipak, broj ponuda, koji je iznenadio mnoge, govori da će se možda sve završiti u toku avgusta. Zaposleni, 59 od 63, čekaju za to vreme da stignu otpremnine. Zašto toliko ljudi?

– Popunila sam anketni listić za otpremninu za svaki slučaj. Otpremnina koju ću dobiti neće biti velika jer nemam mnogo godina radnog staža, a 200 evra po godini nije mnogo, ali to će mi dati mogućnost da predahnem, da ne živim u grču do nalaženja drugog posla, u slučaju da privatizacijom Televizije ne budem više poželjna u firmi, rekla je Marija Paunović Čontoš, novinar-urednik.

– Moram da priznam da nemam nikakve informacije šta će se ovde zapravo desiti. Moja ekonomska logika je da mi se ovde ništa ne dopada, a ja, pošto nisam član nijedne partije, nemam dovoljno informacija šta se sve priprema. Način na koji sve ovo funkcioniše uopšte mi se ne dopada. Ne objašnjavam sebi da moram da radim na radiju. Meni je važno da radio na kom radim ima dobru atmosferu, da moja emisija ima dobru slušanost. Ako to ne mogu da ostvarim, nije neophodno da radim na radiju. Viđaću se sa Pančevcima, kako volim da se šalim, na nekoj benzinskoj pumpi, radiću u Narodnoj bašti, nešto ću verovatno raditi. Na radiju radim već 28 godina, lepo mi je, ali sve ono u šta se pretvara cela medijska slika je neka vrsta brloga u kome baš ne bih voleo da učestvujem. Gledam katastrofu i agoniju mojih kolega sa Radija B92. Ja ne želim da prolazim kroz to – da mi neko šalje SMS da sam otpušten. Zato sam pisao otpremninu. Ako ovo privatizuje neko od normalnih privatnika, vrlo lako ću se dogovoriti, ako ne, nikakav dogovor me ne zanima, rekao je Zlatko Živković, voditelj.

– Dvadeset pet godina radim na Televiziji i čini mi se da bi mi bilo još strašnije, mada pretpostavljam da mnogi sugrađani znaju da smo mi ovde radili za izuzetno male plate, da, ako moram ovu firmu da napustim, napustim bez ičega. Možda će mi otpremnina pomoći da se snađem i preživim do nalaženja drugog posla, iako to neće biti jednostavno, pošto nemam malo godina. A možda će se pojaviti neko kome će biti potreban neko ko je radio na Televiziji Pančevo. Međutim, ono što smo mi do sada čuli nije baš tako. Ta otpremnina je da se preživi, da se plate računi, a posle ko zna šta će biti, rekla je Brana Grčić, novinar.

– Anketu o otpremninama sam rešio da potpišem na osnovu informacija koje imam. Nisam zadovoljan količinom informacija koje imamo o onome što se dešava, kako će se dešavati. Dosta toga je nedefinisano. Imam utisak da ni oni koji odlučuju o tome nisu do kraja jasno definisali kako može da bude u odnosu na to ko nam se eventualno pojavi kao mogući kupac. Zato sam se odlučio za otpremninu, a u zavisnosti od toga ko bude došao da se bavi ovom firmom, pretpostavljam da će za ljude koji su deo medija biti mesta i kasnije, rekao je Nemanja Terek, tonac.

Većina nije htela da govori pred kamerom, iako radi u mediju. Možda to govori i o strahu i situaciji u kojoj zaposleni imaju najmanje informacija. Odluke su zato morali da donose na osnovu onoga što znaju.

– Ja se nisam opredelila za otpremninu. To je prilično iracionalna stvar. Moja odluka je došla intuitivno. Pokušala sam da razmotrim iz svih uglova, pokušala sam da nađem neko rešenje i odluku sam donela samo na osnovu osećaja koje sam imala. Sad…da li će isplatiti ili neće, u svakom slučaju, budućnost je takva da ne možemo da je procenimo, prilično je neizvesna, i kao takvu ja sam rešila da je prihvatim, rekla je Svetlana Popov, montažerka.

Direktorka Tatjana Jelesić govori o proceduri koju je bilo potrebno sprovesti.

– Procedura je počela krajem maja, kada smo prvi korak napravili, a to je bila odluka Nadzornog odbora da se pristupa izradi programa i ovlašćenje direktoru da treba da obavi zakonom propisane radnje. Oformili smo radnu grupu, tim, anketirali smo zaposlene. Nakon što su pristigle ankete i nakon što je tim aktivno učestvovao u njihovoj proveri, sistematizaciji, statističkoj obradi, došli smo do neke verzije predloga programa, rekla je Tatjana Jelesić.

Zahtev Televizije da snima otvaranje ponuda u ponedeljak Agencija je najpre privhatila da bi dan kasnije javila da je odlučeno nakon proučavanja Uredbe da to ne može. Uz nadu da će biti više podataka pre aukcije, ako je bude, zaposleni ipak čekaju da im stignu otpremnine, za svaki slučaj. Zahtev je konačno prosleđen prošle nedelje u Ministarstvo za rad i zapošljavanje. Većina se godinama obrazovala i usavršavala u medijskom poslu, i to na Televiziji. Sve će, naravno, zavisiti i od novog vlasnika. Ono što je sigurno je da će Grad, koji ima 90 radnika viška u javnom sektoru, dve trećine moći da popuni upravo zaposlenima iz RTV Pančevo, koji će ili raditi u novoj, ali privatnoj firmi, ili će već nešto pokušati da rade: od poljoprivrede, prekvalifikacije, traženja novog posla i slično. To su opcije koje vam nudi Nacionalna služba za zapošljavanje u anketnom lisitiću.

Print Friendly, PDF & Email