NDNV: Zaustaviti medijsku histeriju

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva medije da pod hitno prestanu da produkuju nacionalističko-populističku histeriju povodom incidenta koji se dogodio u Srebrenici na obeležavanju 20. godišnjice genocida.

16. Jul 2015

Reading Time: < 1 minute

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva medije da pod hitno prestanu da produkuju nacionalističko-populističku histeriju povodom incidenta koji se dogodio u Srebrenici na obeležavanju 20. godišnjice genocida.

Način na koji nažalost veliki broj medija u Srbiji izveštava o ovom događaju ne samo da je u suprotnosti sa profesionalnim i etičkim pravilima profesije, nego proizvodi izuzetno štetne posledice po celo društvo, te onemogućava proces pomirenja u regionu.

NDNV zahteva od državnih vlasti da se jasno odrede prema ovakvom izveštavanju medija, koje u sebi sadrži vrlo jasno i otvoreno kršenje zakonskih i ustavnih normi.

Takođe pozivamo REM da sa povećanom pažnjom monitoruje izvešatavanje medija i reaguje kada dolazi do kršenja zakona.

NDNV sa žaljenjem konstatuje da mnoge naše kolege nisu izvukli nikakve pouke iz devedesetih godina prošlog veka, kada su mnogi mediji i novinari imali sramnu ulogu ratnih propagandista, koja je značila podsticanje na rat i ratne zločine.

U Novom Sadu, 16. jula 2015.

Print Friendly, PDF & Email