Bugarski: Vojvodina nije uključena u pregovore sa EU

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da Vojvodina nije uključena u poces pregovora sa Evropskom unijom.

17. Jul 2015

Reading Time: 2 minutes

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da Vojvodina nije uključena u poces pregovora sa Evropskom unijom.

Bugarski je na predstavljanju istraživanja “Evropa u Vojvodini” rekao da su predstavnici Vojvodine uključeni samo u poglavlja koja se tiču zaštite životne sredine, dok u ostala nisu, pa ni u ona o poljoprivredi, u kojoj Vojvodina stvara značajne tržišne viškove za Srbiju.

Prema njegovim rečima, u periodu od 2007. do 2013. godine Vojvodine je apsorbovala više od 86 odsto projekata prekogranične saradnje, od ukupnog broja projekata koje je Srbija realizovala.

On je ocenio da Srbija za sedam godina može postati članica Evropske unije, ukoliko bude dosledna na putu evropskih integracija.

Bugarski je rekao da “usko grlo” u realizaciji evropskih projekata predstavlja nedovoljan administrativni kapacitet domaćih institucija.

Naveo je da dodatni problem predstavlja činjenica da na nivou lokalnih samouprava često smenjuju kadrove koji su stručni za pisanje evropskih projekata, isključivo zbog političke pripadnosti.

Bugarski je rekao da Vojvodina u okviru Fonda Evropski poslovi organizuje obuku za predstavnike lokalnih samouprava za pisanje evropskih projekata, zahvajujući čemu će obučiti “vosku” od oko 1.000 ljudi, koji će poznavati “matricu” EU.

“Nažalost, na državnom nivou ne postoji politika i nema sistemskog planiranja, kada su evropski projekti u pitanju”, kazao je Bugarski i dodao da nažalost ni lokalne samouprave ni regioni uglavnom ne mogu da realizuju projekte bez dozvole državnih institucija.

Istraživanje “Evropa u Vojvodini” sproveli su novinari Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji su a predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da je od 45 lokalnih samoprava u Vojvodini, njih 44 poslalo odgovore na postavljena pitanja.

Precizirao je da odgovore nije poslala jedino opština Titel, koja prema rasploživim podacima i nije učestvovakla u evropskim projektima.

Istraživačica Žužana Serenčeš kazala je da je najviše projekata realizovano u oblastima podizanja kapaciteta lokalnih samopurava i zaštite životne sredine, a najmanje u oblasti obrazovanja.

Ona je kazala da glavnu prepreku ur ealizaciji projekata predstavljanedovoljan broj stručnih i osposobljenih kadrova, kao i nedovoljna budžetska sredstva za predfinansiranje i sufinansiranje evropskih projekata.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email