Zoranu Kesiću nagrada za novinarsku hrabrost

Godišnju novinarsku nagradu lista Danas "Stanislav Staša Marinković" dobio je Zoran Kesić, autor emisije "24 minuta".

06. Jun 2015

Reading Time: 2 minutes

Izborno_mesto_2Godišnju novinarsku nagradu lista Danas “Stanislav Staša Marinković” dobio je Zoran Kesić, autor emisije “24 minuta”.

Nagrada se tradicionalno dodeljuje za izuzetne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i za ispoljenu novinarsku hrabrost u prethodnih godinu dana.

Nagrada je dodeljena jednoglasnom odlukom žirija kojim je predsedavao glavni i odgovorni urednik Danasa Zoran Panović, jedan od osnivača Danasa – Radomir Ličina, urednik rubrike Društvo i Pravo Aleksandar Roknić, Dragana Marinković, supruga Staše Marinkovića, i etnolog i urednik biblioteke “XX vek” Ivan Čolović.

“U vremenu kada mnogi kalkulišu u kritici aktuelne vlasti Zoran Kesić na satiričan način uspeva da bude beskompromisan, a takođe je pokazao i veliku solidarnost prema kolegama koji su poslednjih godinu dana dobili otkaze”, navodi se u obrazloženju.

U konkurenciji za nagradu bili su i novinari, kolumnisti i autori emisija Aleksej Kišjuhas, Danica Vučenić, Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, Željko Bodrožić, Miloš Teodorović i Ivana Lalić.

Tradicionalna redakcijska nagrada Danasa “Nikola Burzan”, koja nosi ime po jednom od osnivača tog lista i komentatoru, ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena novinarki Političke rubrike Snežani Čongradin. Po oceni tročlanog žirija – Safete Biševac, Radeta Radovanovića i Mirjane R. Milenković, Čongradinova je izuzetno doprinela radu Političke rubrike i ugledu lista u celini. Snežana Čongradin obeležila je ovu godinu serijom odličnih i ekskluzivnih tekstova na temu rada Vlade Srbije, odnosa Srbije i Rusije, regionalne politike, a posebno kada je reč o srpsko-albanskim odnosima.

Nagrade će biti svečano uručene u prostorijama redakcije 9. juna na 18. godišnjicu izlaženja Danasa.

Print Friendly, PDF & Email