Tasovac: Privatizacija ili gašenje medija

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da će za medije u državnom vlasništvu koji do sutra predaju potrebnu dokumentaciju biti započet proces privatizacije, koji će se završiti u naredna četiri meseca, a da će ostali biti ugašeni.

18. Jun 2015

Reading Time: 3 minutes
Photo Medija centar Beograd

Photo Medija centar Beograd

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da će za medije u državnom vlasništvu koji do sutra predaju potrebnu dokumentaciju biti započet proces privatizacije, koji će se završiti u naredna četiri meseca, a da će ostali biti ugašeni.

“Država hoće i zakonski se obavezala da izađe iz medija, ali ti isti mediji neće da izađu iz države. Moram da ih razočaram jer ako proces privatizacije državnih medija ipak ne bude završen do 30. juna on će u tom roku svakako; biti započet, a nepovratno završen najkasnije u toku naredna četiri meseca”, rekao je Tasovac u Beogradu na skupu “Privatizacija medija”.

Ministar je istakao da su u toku hitne konsultacije o pravnom osnovu i proceduri kako će to biti izvedeno, ali samo za one medije koji “bukvalno” do sutra predaju dokumentaciju.

On je pozvao medije da postupe po zakonu jer u suprotnom postaju “saučesnici gašenja medija”.

Tasovac je istakao da je očigledno da u Srbiji nema mesta za 1.400 medija, kao i da je očigledno da mediji pod pritiscima krize idu u tabloidizaciju i senzacionalizam.

“Mesecima dobijamo prigovore o ugroženosti medijskih sloboda u Srbiji, a istovremeno se mediji grčevito bore za budžet i državu”, rekao je Tasovac i dodao da je privatizacija mogla da bude završena u predviđenom roku, ali da se to nije dogodilo jer su mnogi u medijima i institucijama verovali u čuda.

Tasovac je istakao da Vlada neće odustati o privatizacije medija i da će se država povući iz medija, kao i da se zakon mora poštovati.

“Mislili su da će se ponoviti 2007. godina kada je proces privatizacije državnih medija zaustavlјen, bili ubeđeni da ne mislimo ozbilјno verovali da će nepoštovanjem rokova otezanjem i opstrukcijama konačno srušiti i ovu medijsku reformu. Ova vlada i ovo ministarstvo neće odustati, država će se neopozivo povući iz vlasništa u medijima, zakoni će biti primenjeni i Ministarstvo će uporno insistirati na njihovom striktnom poštovanju”, rekao je on.

Na pitanje kako će biti rešeno finansiranje državnih medija koji započnu privatizaciju, Tasovac je rekao da se u okviru konsultacija i to razmatra i da će u javnost izaći nakon što Vlada usvoji rešenje.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je kazao da ima obećanja da će do sutra biti dostavlјena dokumentacija za privatizaciju 34 od 73 medija u javnom vlasništvu i da će pozivi za njihovu prodaju biti objavlјeni do kraja juna.

On je dodao da je kompletnu privatizacionu dokumentaciju do sada dostavilo 14 medija.

“Agencija je bila u situaciji da moli medije da dostave dokumentaciju jer je većina mislila da nikada neće doći do privatizacije”, rekao Šubara.

Prodaja medija, kako je kazao, obavlјaće se javnim nadmetanjem.

Državni sekretar u Ministartvu za kulturu i informisanje Saša Mirković je potvrdio da se obavlјaju konsulatacije o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, ali je dodao da o tome ne može ; da govori.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavlјević rekao je da bi sledeće nedelјe Studio B mogao da objavi javni poziv za privatizaciju.

Na pitanje da li je vrednost kapitala Studija B koja je procenjena na 377.000 evra niska, on je odgovorio da su procenu radili nezavisni procenitelјi koji su dobili licencu za taj posao i da nema osnova da tu procenu dovodi u pitanje.

“Da bude jasno, to nije konačna već početna cena. Nadmetanje i tržište daće finalnu cenu”, istakao je Milosavlјević.

Predsednik pravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Milorad Tadić rekao je da u ovoj situaciji nisu svi mediji ravnopravni i da je tako već 20 godina.

“Kako lјudi u (novinskim agencijama) Beti i Fonetu preživlјavaju i kako njihovi menadžmenti pokrivaju troškove, dok istovremeno država jednoj agenciji daje sve”, istakao je Tadić, navodeći da se ANEM još od 2000. godine zalaže za privatizaciju ali da se uvek nailazilo na opstrukcije.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara rekao je da da je Tanjug dostavio dokumentaciju i da će biti objavlјen javni poziv za privatizaciju.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se, ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača medija koji su u vlasništvu države, postupak prodaje kapitala obustavlјa i njihov kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. U slučaju da zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija.

Radio-televizija Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email