Objavljivanje detalja o pojedinačnim slučajevima samoubistva nedopustivo za državne organe i medije

Tragični slučaj samoubistva prijatelja ombudsmana Saše Jankovića, koji se dogodio 1. aprila 1993. godine već nekoliko dana dobija veliku pažnju medija.

24. Apr 2015

Reading Time: 2 minutes

centarSrceTragični slučaj samoubistva prijatelja ombudsmana Saše Jankovića, koji se dogodio 1. aprila 1993. godine već nekoliko dana dobija veliku pažnju medija.

Detaljne informacije o ovom tragičnom događaju se objavljuju ne samo na internet portalima medija, nego i na zvaničnoj internet prezentaciji državne institucije – Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Na internet stranici MUP-a su postavljeni dokumenti u kojima postoji detaljan izveštaj o načinu na koji je to samoubistvo izvršeno.

Apelujemo da državne institucije, konkretno u ovom slučaju MUP, izbegavaju prenošenje uznemirujućih detalja o načinu smrti žrtve, jer oni nanose bol i porodici i uznemirenoj javnosti. Želja za prestankom života, i samo razmišljanje o samoubistvu se javljaju usled ličnih razloga pojedinaca i svako samoubistvo je jedinstveno po patnji koju osoba oseća i načinu na koji želi da je reši.

Događaji poput ovog privlače veliku pažnju medija i ogromno interesovanje publike, pa zbog toga apelujemo i na medije i novinare da, u trci sa najsvežijim i najintrigantnijim informacijama, sačuvaju dostojanstvo žrtve i porodice. Korektno izvetšavanje bez nagađenja i pretpostavki i otkrivanja ličnih detalja je jedini način da se izbegne dodatna patnja i bol.

Upozoravamo na tzv. “Verterov efekat”, odnosno činjenicu da ako se samoubistva javno vide i ako se o njima detaljno izveštava, ljudi koji možda u tom momentu razmišljaju da okončaju život počine samoubistvo na isti način kao što je predstavljeno u medijima. Iz ovih razloga smatramo da je ovako detaljno prikazivanje slučaja samoubistva sigurno škodi ne samo porodici i bližnjima osobe koja je izvršila samoubistvo, već i javnosti koja čita ovakve objave.

Srbija je zemlja koja ima visoku stopu samoubistava. Zbog toga je potrebno govoriti, izveštavati i edukovati javnost kako da prepozna osobu koja pati, kako da joj pomogne i bolje razume. Na ovaj način se može značajno uticati na prevenciju samoubistva u društvu. Za to su odgovorni i mediji i državne institucije.

Volonteri Centra Srce i
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email