Matiću prete streljanjem

Veranu Matiću zaprećeno je smrću zbog izveštavanja B92 o dolasku Blagodatnog ognja iz Jerusalima u Beograd

20. Apr 2015

Reading Time: 2 minutes

Fond_B92_10Veranu Matiću zaprećeno je smrću zbog izveštavanja B92 o dolasku Blagodatnog ognja iz Jerusalima u Beograd.

Predsedniku Komisije za istraživanje ubistava novinara i uredniku informativnog programa Radio-televizije B92 na elektronsku adresu pretnja je upućena 14. aprila u 11 časova i 38 minuta sa elektronskog poštanskog naloga nemanjaristic88881@gmail.com.

Preteće pismo je i potpisano sa Nemanja Ristić.

„Poštovani, vi kao nevernik i saradnik CIA… dajete sebi pravo da pišete negativno o dolasku Blagodatnog ognja. Čim se proglasi ratno stanje, a to će uskoro, bićete uhapšeni i osuđeni na najtežu kaznu predviđenu zakonom, što znači da ćete biti streljani od strane Vojske Srbije po naredbi državnog vrha“.

Nemanja Ristić potvrdio je za „Blic“ da je poslao spornu elektronsku poruku Matiću.

– To nije pretnja, već informacija. Biće naređeno njegovo streljanje, jer će biti uvedeno vanredno stanje zbog sukoba sa SAD, Britanijom, Nemačkom… Slao sam poruke i zvao telefonom i druge, znate, sve te izdajnike, Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića… Bio sam zbog toga u policiji na razgovoru – rekao je Ristić za „Blic“.

Uspeli smo da ga pronađemo preko oglasa za prodaju mačaka, jer sa suprugom drži uzgajivačnicu mačaka.

Pravni tim B92 istog dana kada je Ristić uputio poruku podneo je krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Beogradu. Kao dokaz dostavljena je sporna poruka i zatraženo je da se pokrene istraga.

Matiću je posle izvršene bezbednosne procene početkom 2011. dodeljeno 24-časovno obezbeđenje, što se do danas nije promenilo.

„Naši“ na sudu

Uredniku B92 Veranu Matiću više puta je do sada prećeno, a to se pojačalo od kada je na čelu Komisije za istraživanje ubistava novinara. Ekstremna organizacija „SNP Naši“ uputila mu je više pretnji. Lideru ovog ekstremnog pokreta Ivanu Ivanoviću sudi se u Višem sudu u Beogradu zbog izazivanja mržnje sastavljanjem spiskova „nepodobnih“, na kome je i Veran Matić. Inače, Matić je jedan od pokretača kampanje protiv pretnji novinarima koja je sprovedena zajedno sa OEBS-om.

Print Friendly, PDF & Email