Raspodeljena sredstva za projektno finansiranje medija u Kikindi i Vršcu

Konkursne komisije u Kikindi i Vršcu završile su sa radom i novac je u ovim lokalnim samoupravama raspodeljen lokalnim medijima

09. Feb 2015

Reading Time: 2 minutes

Grb_VrsacKonkursne komisije u Kikindi i Vršcu završile su sa radom i novac je u ovim lokalnim samoupravama raspodeljen lokalnim medijima.

„Sredstva iz budžeta Kikinde dobili su: TV “Rubin” za emisiju “TV Prozor” (kolažna emisija) – 370.000,00 dinara mesečno, TV “VK Kikinda” za emisiju “Pregled nedelje” 230.000,00 dinara. “Nove Kikindske novine”, za izveštavanje na srpskom i mađarskom jeziku dobile su 200.000,00 dinara mesečno, a Radio “Ami” Kikinda, za kolažnu radio emisiju 50.000,00 dinara mesečno. Na konkurs se još javio i internet portal “Civilon” koji prema mišljenju komisije nije zadovoljio uslove,“ rekli su u opštini.

Komisiju u Kikindi činili su dopisnik „Večernjih novosti“ (predsednik komisije) Milan Ivetić, književnik i novinar u penziji Dragan Batinić, i novinarka Radio Kikinde Svetlana Ostojić.

Novac za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u Vršcu dobili su: TV BANAT DOO, Vršac – 5.300.000 dinara, DOO RADIO LAV, Vršac – 3.150.000 dinara, DP DRUGI OKTOBAR, Vršac,TV IN OKTOBAR – 1.250.000 dinara, NID VRŠAČKA KULA DOO, Vršac – 1.000.000 dinara, DOO EVRŠAC GROUP, Vršac – 700.000 dinara, DOO VRŠALICA, Vršac, VRŠAČKE VESTI – 400.000 dinara, AUDIO VIDEO PRODUKCIJA „Vila“, Vršac – 200.000 dinara.

Komisija u Vršcu konstatovala je da učesnici konkursa START PRES i RUMUNSKO UDRUŽENjE „VIKTORIA“ RADIO VIKTORIA nisu prijavu dostavili na utvrđenim obavezujućim obrascima, nisu napravili budžet projekta i specifikaciju rashoda, te njihove projekte nije bilo moguće pozitivno oceniti. Istovremeno, komisija je istakla da Radio Vršac nije jasno predvideo realizaciju informativnih emisija, kao ni odeljak o finansijskom riziku – nije predvideo sopstvena sredstva u slučaju rizika. Komisija je, takođe, zaključila da Radio Vršac ne obavlja svoju osnovnu delatnost jer ne emituje program i ne ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, pa stoga ni ovaj projekat nije pozitivno ocenila.

Komisija za odlučivanje o medijskim projektima u ovoj opštini bila je sastavljena od članova novinarskih i medijiskih udruženja, kako predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima. Tročlanu komisiju činili su predstavnik UNS-a Mara Đekić, NUNS-a i NDNV-a Nenad Živković i Aleksandar Avramesku kojeg je, u skladu sa Zakonom, izabrala Opština.

Izvor: UNS

Print Friendly, PDF & Email