APR od sutra vodi Registar medija

Agencija za privredne register (APR) Srbije počeće od sutra da vodi Registar medija, a biće ugašen Registar javnih glasila, saopštila je danas APR

12. Feb 2015

Reading Time: < 1 minute

Agencija za privredne register (APR) Srbije počeće od sutra da vodi Registar medija, a biće ugašen Registar javnih glasila, saopštila je danas APR.

Elektronske podatke iz Registra javnih glasila APR će uneti u bazu podataka Registra medija po službenoj dužnosti, dok će izdavači medija imati rok od šest meseci da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja podataka koji nisu registrovani u starom registru.

“Uspostavljanjem novog registra biće obezbeđena javnost podataka I dokumenata o pravnim i fizičkim licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača i o njihovim povezanim licima, kao i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu”, istakla je APR.

U Registru medija biće objavljivani i podaci o državnoj pomoći I novcu koji medijima dodeljuju državni organi, lokalna samouprava, organizacije sa javnim ovlašćenjima ili pravna lica koje osniva ili finansira Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava.
Registar će objavljivati i podatke o prosečno prodatom tiražu medija u kalendarskoj godini, koji će se prijavljivati do 31. Marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Preko linka Pretraga podataka biće omogućen pristup javnim podacima iz Registra medija, a Agencija će sutra na svojoj internet stranici www.apr.gov.rs objaviti nove obrasce registracionih prijava, kao i uputstva o potrebnoj dokumentaciji za registraciju medija po novom Zakonu o informisanju i medijima.

Beta

Print Friendly, PDF & Email