NUNS i NDNV osuđuju ponašanje direktora bečejske Direkcije za izgradnju

NUNS i NDNV osuđuju ponašanje direktora bečejske Direkcije za izgradnju Gorana Matića, koji je telefonom uputio svojevrsne pretnje novinarki Bečejskog mozaika Ljiljani Milovanov. Nezadovoljan njenim tekstom o radu ovog preduzeća, on ju je nazvao i rekao da će ubuduće „drugačije razgovarati“.

20. Jan 2015

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuju ponašanje direktora bečejske Direkcije za izgradnju Gorana Matića, koji je telefonom uputio svojevrsne pretnje novinarki Bečejskog mozaika Ljiljani Milovanov. Nezadovoljan njenim tekstom o radu ovog preduzeća, on ju je nazvao i rekao da će ubuduće „drugačije razgovarati“.

NUNS i NDNV upozoravaju da u pojedinim lokalnim samoupravama postoje veoma ozbiljni problemi da novinari dođu do informacija potrebnih za rad, pri čemu pojedini gradovi i opštine, posebno javna preduzeća, ignorišu Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

„Bečejski mozaik“, i pored više zahteva za informacije o radu Direkcije, a koje potpadaju pod informacije od javnog značaja, nije uspeo da dođe do njih, a nakon objavljenog teksta usledio je poziv direktora koji može da se shvati i kao pretnja, a svakako predstavlja pritisak na medijske slobode.

NUNS i NDNV podsećaju predstavnike državnih organa i javnih preduzeća na svim nivoima da je neophodno da svoj rad uspostave na takav način da on u potpunosti bude transparentan i dostupan ne samo medijskim poslenicima nego i svim zainteresovanim građanima. Takođe, krajnje je vreme da se naviknu na kontrolnu funkciju koji bi mediji trebalo da imaju, pogotovo kada je trošenje novca poreskih obveznika u pitanju.

NUNS i NDNV
Beograd – Novi Sad, 20.01.2015.

Print Friendly, PDF & Email