NUNS i NDNV: Nedopustiv propust Tanjuga

NUNS i NDNV ocenjuju nedopustivim uredjivački propust Tanjuga koji je u svom servisu emitovao vest, staru godinu dana, o napretku Srbije na listi Reportera bez granica o stanju medijskih sloboda.

13. Jan 2015

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenjuju nedopustivim uredjivački propust Tanjuga koji je u svom servisu emitovao vest, staru godinu dana, o napretku Srbije na listi Reportera bez granica o stanju medijskih sloboda.
NUNS i NDNV smatraju simptomatičnim da se ova vest pojavila baš u trenutku kada je Aleksandar Vučić, na najgrublji način, napao novinare Balkanske istraživačke mreže (BIRN) što je, u svakom slučaju, jedan od pokazatelja medijskih sloboda u Srbiji.

Bez obzira da li se radi o grešci ili nameri, Tanjug nije smeo da dopusti da se oglasi tek nakon što je sajt www.cenzolovka.rs otkrio da je reč o prošlogodišnjem rangiranju država po stepenu medijskih sloboda. Obaveza novinske agencije je bila da proveri tačnost informacije od samog izvora, u ovom slučaju, organizacije Reporteri bez granica i da blagovremeno emituje demanti.

NUNS i NDNV očekuju da se Tanjug izvini zbog ove greške korisnicima svog servisa, a da mediji koji su objavili pogrešnu informaciju obaveste gradjane da je reč o prošlogodišnjem izveštaju Reportera bez granica.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Beograd, 13. januar 2015.

Print Friendly, PDF & Email