Komemoracija povodom smrti novinara Jana Brize

Komemorativni skup povodom smrti novinara Jana Brize (1946-2014) organizovan je danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u prisustvu porodice i kolega iz medija i sa fakulteta.

09. Dec 2014

Reading Time: 2 minutes

Komemorativni skup povodom smrti novinara Jana Brize (1946-2014) organizovan je danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u prisustvu porodice i kolega iz medija i sa fakulteta.

U ime zaposlenih na fakultetu, na kojem je Briza bio nastavnik na Odseku za medijske studije, oprostili su se prodekanica Biljana Šimunović Bešlin i šefica odseka Dubravka Valić Nedeljković.

Novinar Dimitrije Boarov je u ime Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije rekao da je je Jan Briza svoje stavove iznosio sa neverovatnom iskrenosću, zbog čega je imao i krupnih neprilika u životu.

“Bio je fanatično uveren da bez slobodne štampe i nema ljudskih sloboda. A da bi štampa bila slobodna, novinari nemaju pravo na uzmicanje pred silom i nepravdom”, rekao je Boarov.

Dodao je da je Brizi bilo strano svako nacionalističko mudrovanje, pogotovo divljanje, pa i razvrstavanje po nacionalnoj osnovi.

Boarov je podsetio da je Jan Briza bio jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine, organizacije koja je i utemeljena kao “pokret otpora lažovima”.

“Briza je uvek pisao pošteno i otvoreno i uvek se bavio najtežim temama, onim koje se tiču odnosa politike i ljudskog dostojanstva”, kazao je Boarov.

Bivša studentkinja žurnalistike Sanja Kljajić kazala je da je Briza kao profešor svojim studentima umeo da ispriča priču i dodala da je i po tome bio pravi novinar.

“Njegova predavanja nisu bila gubljenje vremena. Učio nas je kako ostati čestit i principijelan u ovim groznim vremenima”, kazala je Sanja Kljajić.

U okviru komemoracije prikazan je i kratak dokumentarni film o životu i radu Jana Brize.

Na odlasku u penziju studenti su Brizi poklonili indeks u kojem su ga ocenili sa prosečnom ocenom 10,00.

Jan Briza je u novinarskoj karijeri radio za Dnevnik, Nezavisni, agenciju Beta, Našu borbu, IWPR, Dojče vele, sarađivao je povremeno sa listom Danas, pisao je za internetske portale E-novine i Autonomija, a jedno vreme vodio je i kancelariju Fonda za humanitarno pravo u Novom Sadu.

Od 2006. do 2012. godine radio je kao viši predavač na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odakle je otišao u penziju.

Beta

Print Friendly, PDF & Email