Proglas učesnika tribine “Građanska solidarnost – građanski otpor”

Učesnici tribine će 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada, organizovati protestnu antifašističku šetnju ulicama ovog grada, a o detaljima će naknadno obavestiti javnost.

19. Oct 2014

Reading Time: 2 minutes

IMG_0206Učesnici tribine „Građanska solidarnost – građanski otpor“, koja je održana u Novom Sadu 19. oktobra 2014. godine, zahtevaju od Vlade Srbije da pod hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina u Vojvodini koji su meta nasilja i divljanja ekstremističkih i profašističkih grupa.

Učesnici tribine, predstavnici civilnog sektora, javne ličnosti i građani Novog Sada i Vojvodine – poručuju da će, ukoliko Vlada Srbije ne preduzme ništa da zaustavi nasilje, biti jasno da ona na neki način stoji iza njega.

Učesnici tribine pozivaju građane Vojvodine da uzmu u zaštitu ugrožene komšije, jer je jasno da ne postoji spremnost vlasti da ih zaštiti.

Učesnici tribine pozivaju gradske vlasti Novog Sada, ali i drugih gradova i opštini u Vojvodini, da proaktivnim pristupom zaštite ugrožene građane. Potrebno je takođe da lokalne vlasti aktivno rade na uklanjanju nacističkih, ekstremističkih i profašističkih grafita i obeležja na zidovima grada, koji su nažalost postale deo lokalnog kolorita, kao i da pronađu način da oštećenim građanima nadoknade nastalu štetu.

Učesnici tribine pozivaju medije da odmah prekinu da vode huškačku i nacionalističku uređivačku politiku, te da moraju da budu svesni svog velikog doprinosa nasilju i zlu. Takođe ih pozivaju da o incidentima izveštavaju profesionalno i kritički.

Učesnici tribine su se složili da je potrebno pod hitno organizovati građanske akcije u znak protesta protivi eskalacije ekstremizma i fašizma, kao i akcije građanske solidarnosti sa ugroženim Vojvođanima.

Učesnici tribine će 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada, organizovati protestnu antifašističku šetnju ulicama ovog grada, a o detaljima će naknadno obavestiti javnost.

Novi Sad, 19. 10. 2014.

Tribina „Građanska solidarnost – građanski otpor“ održana je u Novom Sadu u organizaciji koalicije nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ u nedelju, 19. oktobra, sa početkom u 12 časova. Stotinak učesnika i govornika na tribini činili su predstavnici nevladinih organizacija, javne ličnosti i građani Novog Sada i Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine: Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

Print Friendly, PDF & Email