Obeležavanje 150 godina slovačke štampe u Vojvodini i 70 godina Hlasa ljudu

Nizom manifestacija u narednom periodu biće obeleženo 150 godina slovačke štampe u Vojvodini i 70 godina od osnivanja informativno-političkog lista „Hlas ljudu“, najavljeno je danas

14. Oct 2014

Reading Time: < 1 minute

Nizom manifestacija u narednom periodu biće obeleženo 150 godina slovačke štampe u Vojvodini i 70 godina od osnivanja informativno-političkog lista „Hlas ljudu“, najavljeno je danas.

U okviru obeležavanja jubileja biće održana Međunarodna konferencija o istoriji slovačke štampe u Srbiji, a nedeljnik Hlas ljudu promovisaće svoj novi, savremeni format i dizajn.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova kazala je da su Slovaci još u 19. veku izdavali devet časopisa, što ide u prilog tezi da je reč o dugačkoj tradiciji očuvanja jezika, pisma i kulture slovačke nacionalne zajednice.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da i ovaj jubilej svedoči da je Vojvodina pravi ambasador Srbije u svetu.

“Vojvodina je upravo to, šarolika lepeza, poput duge, sa bezbroj boja, koja svaka za sebe označava po jednu naciju, a opet sve zajedno žive na jednom prostoru i neguju svoje dobro očuvane odnose”, kazao je Grujić.

Dodao je da je zadatak da se očuva ta šarolikost nacionalnih zajednica, kao i njihov jezik, pismo i kultura.

U petak, 17. oktobra u 10 sati, u Studiju M biće otvorena izložba „150 godina slovačke štampe u Vojvodini”, a istoga dana u isto vreme i na istom mestu održaće se i Međunarodna konferencija o istoriji slovačke štampe.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email