NUNS: Blic grubo prekršio Kodeks

NUNS upućuje najoštrije kritike uredništvu dnevnika Blic zbog teksta kojim se sugeriše da je poznati glumac obljubio maloletnika. NUNS smatra da je ovim skandaloznim tekstom, domanantno najavljeni na naslovnici, Blic grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva

22. Oct 2014

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije upućuje najoštrije kritike uredništvu dnevnika Blic zbog teksta kojim se sugeriše da je poznati glumac obljubio maloletnika. NUNS smatra da je ovim skandaloznim tekstom, domanantno najavljeni na naslovnici, Blic grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva.

Blic svoj tekst zasniva na krivičnoj prijavi oca maloletnika – navodne žrtve. Pored toga, Blic se poziva i na neimenovani izvor iz nadležnog tužilaštva koji je potvrdio da je prijava podneta i da je “slučaj u fazi proveravanja navoda iz krivične prijave”. Uprkos napomeni da je tužilaštvo “poslalo predmet na proveru u policiju” Blic je objavio više fotografija, ime i prezime i biografske podatke glumca.

Podsećamo da Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara “da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude”. Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog.

Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca krivičnog dela ukoliko se otkrije njegovidentitet, posebno mora da ima u vidu težinu mogućih posledica u slučaju eventualne greške u izveštavanju.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 22. 10. 2014.

Print Friendly, PDF & Email