Izveštaj Evropske komisije o Srbiji: Izuzetno negativna ocena o medijima

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija u osnovi je pozitivan, ali neke oblasti, poput slobode medija, spoljne politike i pravosuđa, ocenjene su negativno, a neke od njih i neobično oštrim kvalifikacijama.

07. Oct 2014

Reading Time: < 1 minute

eu-zastava-150x150Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija u osnovi je pozitivan, ali neke oblasti, poput slobode medija, spoljne politike i pravosuđa, ocenjene su negativno, a neke od njih i neobično oštrim kvalifikacijama. Izveštaj Evropske komisije biće objavljen sutra, u sredu, 8. oktobra, a dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak otkriva neke od važnijih akcenata.

“Kad je reč o medijima, rečnik Evropske komisije je izuzetno oštar. Ocenjeno je da je u Srbiji došlo do pogoršanja implementacije medijskih sloboda i slobode izražavanja, posebno u prvoj polovini ove godine. Navodi se i da jača tendencija autocenzure, u kombinaciji sa nepoželjnim uticajem na uređivačku politiku u medijima. U tom kontekstu su veoma oštro kritikovani napadi na pojedine internet portale u prvoj polovini godine. U odeljku o medijima takođe se veoma oštro kritikuje netransparentno javno finansiranje – kako medija u državnoj svojini, tako i komercijalnih. Ističe se i da srpski mediji nastavljaju da funkcionišu u nejasnom pravnom okviru.

Konačno, kao i obično kad je reč o Srbiji, oštru kritiku ponovo je pretrpeo i sektor pravosuđa. U izveštaju se ocenjuje da su nezavisnost, nepristrasnost, odgovornost i efikasnost sudstva, kao i pristup pravdi, veoma upitni. Kad je reč o slučajevima visoke korupcije, izveštaj Evropske komisije konstatuje da se još uvek čeka na pravosnažne sudske presude.”

Branka Trivić, Radio Slobodna Evropa

Print Friendly, PDF & Email