Građanska Vojvodina: Neodgovorne izjave političara prouzrokovale nasilje

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da je eskalacija nasilja u Vojvodini nad imovinom građana albanske nacionalnosti direktna posledica neodgovornih, zapaljivih i nacionalističkih izjava beogradskih političara posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija

17. Oct 2014

Reading Time: < 1 minute

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da je eskalacija nasilja u Vojvodini nad imovinom građana albanske nacionalnosti direktna posledica neodgovornih, zapaljivih i nacionalističkih izjava beogradskih političara posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija.

Umesto da predstavnici vlasti deluju umirujuće na jedno duboko traumatizovano, nasilju sklono društvo, sa teškim ratnim nasleđem, oni su svojim izjavama potpaljivali vatru i praktično motivisali nasilnike da nasrnu na pekare u vojvođanskim gradovima, kojima su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Građanska Vojvodina zahteva od predstavnika vlasti da pod hitno umire svoju huškačku retoriku, a od nadležnih organa da promptno otkriju počinioce ovih zlodela i privedu ih pravdi. Takođe, neophodno je otkriti pozadinu ovih događaja i eventualni komandni mehanizam.

Ova eskalacija nasilja, ukoliko se ne zaustavi i ukoliko se ne kazne počinioci, može imati veoma teške posledice i po ukupne međunacionalne odnose u Vojvodini, a posledično i na bezbednost svih njenih građana.

Nažalost, sve ovo je posledica toga što Srbija nije ni počela da se suočava sa ratovima devedesetih i ratnim strahotama, kao i njihovim dubokim korenima i uzrocima. To pogoduje nasilju svake vrste, koje samo traži povod da odabere novu žrtvu.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar

Print Friendly, PDF & Email