NUNS: Protest nije završen

NUNS izražava zadovoljstvo zbog sinoćnog skupa ispred zgrade RTV B92, održanog u znak protesta zbog ukidanja „Utiska nedelje“. Uz zahvalnost svim novinarima i gradjanima koji su na ovaj način iskazali jasan stav prema ovom najnovijem pokušaju sužavanja javnog prostora za društveni dijalog, NUNS ističe da ovaj protest ne smatra završenim.

29. Sep 2014

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zadovoljstvo zbog sinoćnog skupa ispred zgrade RTV B92, održanog u znak protesta zbog ukidanja „Utiska nedelje“. Uz zahvalnost svim novinarima i građanima koji su na ovaj način iskazali jasan stav prema ovom najnovijem pokušaju sužavanja javnog prostora za društveni dijalog, NUNS ističe da ovaj protest ne smatra završenim.

Novinari, pre svih, ovim okupljanjem pokazali su da su spremni da se angažuju u odbranu sopstvenog dostojanstva i prava da obavljaju svoj posao na način koji će doprineti ne samo ugledu profesije, već i stvaranju društvene atmosfere u kojoj nema zabranjenih tema, sadržaja ili sagovornika.

Poslednji događaji u medijskoj sferi obavezuju nas da nastavimo sa borbom za slobodu medija i povećanje prostora za iskazivanje kritičkog mišljenja. Stav NUNS-a je da pokušaji cenzure na internetu, ukidanje emisija koje se bave političkim i društvenim temama pod izgovorom promene programske šeme ili uređivačkog koncepta, ali i sveukupnim dešavanjima na medijskoj sceni, ozbiljno narušavaju javni interes i prava građana da budu informisani, objektivno i nepristrasno.

Zbog svega toga, NUNS će u narednom periodu preduzeti niz akcija sa ciljem da se domaćoj i stranoj javnosti, sredstvima javnog informisanja, ali i predstavnicima aktuelne vlasti, predoči značaj slobodnih medija i društvenog dijaloga.

NUNS smatra da bez ovih preduslova nije moguća izgradnja demokratskog društva i nastavak puta Srbije kroz evropske integracije.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 29.09.2014.

Print Friendly, PDF & Email