NDNV: Neprihvatljivo učešće novinara i urednika u kampanji za izbore za nacionalne savete

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je neprihvatljivo i svakako zabrinjavajuće aktivno učešće pojedinih novinara i urednika u političkim kampanjama za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji će biti održani 26. oktobra ove godine

18. Sep 2014

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je neprihvatljivo i svakako zabrinjavajuće aktivno učešće pojedinih novinara i urednika u političkim kampanjama za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji će biti održani 26. oktobra ove godine.

NDNV podseća da je po Kodeksu novinara Srbije jasno stavljeno do znanja da „aktivno zagovaranje u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji (političke stranke/kompanije, i slično), ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom“.

Takođe, u Kodeksu se navodi da „novinari ne mogu da učestvuju u političkim kampanjama, da nose partijska obeležja ili da se izjašnjavaju u korist/u ime nekog političkog kandidata“.

NDNV upozorava da su se i u prethodnom periodu pojedini urednici i novinari medija na jezicima nacionalnih manjina nalazili na partijskim listama, aktivno učestvujući u kampanjama, ali da je to praksa koja se mora prekinuti zbog toga što je u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda, ali i dobrim ukusom.

Naravno da novinari i urednici mogu da se posvete i aktivnom političkom angažmanu, ali u tom slučaju su obavezni da prestanu sa svojim uredničkim i novinarskim delovanjem.

Novi Sad, 18. septembar 2014.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email