UNS: Neetično izveštavanje o ubistvu Tijane Jurić

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas na neetičnost pojedinih medija prilikom izveštavanja o ubistvu maloletne Tijane Jurić, dodajući da su novinari uvek dužni da se pridržavaju novinarskog kodeksa.

08. Aug 2014

Reading Time: < 1 minute

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas na neetičnost pojedinih medija prilikom izveštavanja o ubistvu maloletne Tijane Jurić, dodajući da su novinari uvek dužni da se pridržavaju novinarskog kodeksa.

“Urednici i novinari su uvek dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a pogotovo kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu”, navodi se u saopsstenju UNS-a.

Dodaje se da je Igor Jurić, otac ubijene Tijane, izjavio je da su ga pojedini mediji ucenjivali da, ukoliko im ne da izjavu, neće objaviti fotografiju nestale devojčice i da se pored potrage za nestalim detetom morao boriti sa neosnovanim pisanjem.

“Bez provere i bez valjanih izvora tokom potrage za Tijanom optužen je da duguje zelenašima”, navodi se u saopštenju u kome se ne precizira na koje listove se to odnosi.

UNS je naveo da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija.

Prema profesionalnim standardima novinari ne smeju da obećavaju povoljno izveštavanje u zamenu za informacije, dodaje se.

“UNS podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju”, navodi se u saopštenju.

Kodeks, takođe, obavezuje medije da štite prava i dostojanstva dece.

UNS je zatražio od novinara da, izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost, poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuju činjenice i pravi jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

“Eklatantan primer kršenja svih normi je tekst ‘Šta monstrume čeka u zatvoru: Proklinju dan kada su rođeni!’ objavljen na sajtu telegraf.rs”, navodi se u saopštenju.

Za ubistvo Tijane Jurić osumnjičen je Dragan Đurić, koga deo medija u svojim izveštajima naziva monstrumom.

BETA

Print Friendly, PDF & Email